Costco налага ограничения за купуване на тоалетна хартия и бутилирана вода

Costco налага ограничения за купуване на тоалетна хартия и бутилирана вода
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.09.2021
  • Share:

Голям търговец на дребно в САЩ с отстъпка заяви, че ще обобщи ограниченията за покупки на определени „ключови" артикули, включително тоалетна хартия и бутилирана вода, като финансовият директор на компанията твърди, че вариантът Cota-19 Delta води до голям ръст на покупките.
Costco - която оперира над 500 магазина в САЩ и над 200 в чужбина - обяви предстоящите ограничения за покупки, според препис на протокол, получен от AlphaStreet. На заседанието, главният финансов директор Ричард Галанти очертал сериозния натиск върху веригите на доставки и отбелязал ръст на търсенето поради пандемията.


„Факторите, които оказват натиск върху веригите на доставки и инфлацията, включват закъснения в пристанищата, недостиг на контейнери, прекъсвания, недостиг на различни компоненти, суровини и съставки, натиск върху разходите за труд и недостиг на шофьори", казва Галанти и добави, че „планирането е от решаващо значение предвид тези предизвикателства".


Финансовият директор не казва точно кога лимитите ще бъдат въведени отново – след като Costco и по-рано е ограничавал покупките на определени стоки в първите дни на Covid -19.


Илюстрирайки причините за недостиг, Галанти цитира примера на една компания за доставки на препарати за почистване, която се бори да задържи артикулите по рафтовете, като казва, че сега е изправена пред различни проблеми, отколкото през 2020 г.


„Преди година имаше недостиг на стоки, сега има много стоки, но има две до три седмици закъснения при доставката им, тъй като има ограничение за краткосрочните промени в нуждите за превоз и доставка".


Финансовият директор също отбеляза, че големият недостиг на компютърни чипове все още "влияе на много артикули", включително таблети, видео игри и големи уреди, което предполага, че тези проблеми "вероятно ще продължат до 2022 г."


Ограниченията за покупки идват след като безброй компании наложиха подобни правила миналата година с настъпването на пандемията, оставяйки рафтовете на магазините лишени от може би най-важното сред тях: тоалетна хартия. Въпреки че търговците на дребно са се върнали малко след първоначалната фаза на паническо изкупуване, през март изпълнителният директор на бразилски производител на дървесна маса предупреди, че липсата на транспортни контейнери може да доведе до сериозно проблеми.


Опасенията от недостиг на гориво във Великобритания също предизвикаха вълна от панически покупки през последните дни, като в петък пред бензиностанциите в цялата страна се струпаха дълги опашки от автомобили. Някои бензиностанции дори бяха принудени да затворят вратите си, след като изчерпаха напълно горивото, докато други наложиха ограничения за покупки. Транспортният министър на Обединеното кралство Грант Шапс настоя, че проблемите са логистични и че страната има „много" бензин, а реалният недостиг е в шофьорите на камиони, а не в самото гориво.

Станете почитател на Класа