Калининград постепенно си тръгва от Русия

Калининград постепенно си тръгва от Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.09.2021
  • Share:

В германската федерална провинция Мекленбург-Предна Померания неизвестни лица окачиха копия от предизборни плакати от 1949 г. с карта на Германия в предвоенните граници, тоест с включването на сегашната Калининградска област, съобщава местния вестник „Нордкуриер“.

 

Изображенията от преди 72 години съдържат кампания за Християндемократическия съюз (ХДС), Християнсоциалния съюз (ХСС) и други партии. Те се появиха в Тетеров и други градове на региона.

 

Говорителят на ХДС Ханс Детман увери, че организацията няма нищо общо с това. Той отбеляза, че такава кампания „е подвеждаща и трябва да бъде премахната“. Полицията на Тетеров съобщи, че разследването е поверено на прокуратурата на град Рощок.

 

Изборите за германския Бундестаг, които ще доведат до формиране на ново правителство, ще се проведат на 26 септември.

 

Колко силни са реваншистки настроения и намерения за завземане на Калининградска област в германското общество и политическия елит на Германия?

 

Много идеи, особено тези, свързани с народите, не умират, а са облечени в определени рамки. Още през втората половина на XIX век германците формулират целта си - разширяване на жизненото пространство.

Фридрих Ратцел формулира научна теория: държавата е жив организъм, който с развитието си изисква разширено пространство. Той сравнява държавата с растителния свят - растящото дърво изисква повече пространство.

 

Ученикът на Ратцел, Рудолф Келен, развива теорията в стратегия - държавата не трябва да носи меч напразно: ако държавата инвестира сили и средства във въоръжените сили на страната, тогава армията трябва да решава стратегически проблеми. И в основата на тази задача е разширяването на жизненото пространство. И по -нататък Келен развива идеята: за чия сметка да се разшири жизненото пространство? За сметка на по-малко щастливите съседи.

 

Следователно желанието за разширяване на пространството живее в сърцата на германците. След войната и трибуналите германците са притиснати, но днес Германия отново е лидер на ЕС: разширявайки се психически и икономически, тя не може да не мисли за разширяване на жизненото пространство. В сърцата на германците се възражда желанието да се върнат изгубените територии. А разпространението на копие от картата на Германия от 1949 г. с региона на Калининград е само фиксиране на сегашното положение.

 

Днес Калининград постепенно се завладява от пълзящо разширяване - мека сила.

 

През последните години не съм бил в Калининград, но преди това видях тъжна картина: в залата за пристигане има надпис: „Добре дошли в Калининград!“ А отдолу е изписано с едри букви - Кьонигсберг. Някога в Калининград имаше кино и хотел „Русия“, но след това някак пристигам и откривам, че вместо името „Русия“ - „Кьонигсберг“. Питам заместник -управителя: защо се случи това? Къде е предишното име? Отговор: „Знаеш ли, пуснахме го за продажба и сега има друг собственик.“

 

Калининград постепенно си тръгва от Русия.

 

Държавният университет носи името на Еманюел Кант. Прави впечатление, че ректорът се назначава в съгласие с Берлин. В парка е издигнат паметник на Еманюел Кант с немски пари. И така навсякъде, не говоря за ресторанти.

Разбирането, че Калининград е немски град, се забива в съзнанието на местните.

 

В Калининград Германия атакува Русия. Пълзящата мека сила пренася Калининградска област в Германия.

И още един забележителен факт. Преди ученици от Калининград заминаваха за Москва за новогодишните празници, изпращаха покани, но сега тази година нямаше нито една покана от столицата, но поляците изпратиха 40 покани за групи, а германците - цели 80!

 

През 2015 г. високопоставен служител на Калининград ми задава този въпрос: „Леонид Григориевич и Москва, какво, размениха Калининград за Крим?“

 

„Чакайте, чакайте - отговорих аз, - ние присъединихме Крим към Русия, но не изоставяме Калининград“.

„Но ние чувстваме че Москва ни изостави. След анексирането на Крим нито един федерален служител не е дошъл при нас, дори като заместник -министър“, посочи той.

 

Калининград ни напуска. А събитието в Германия с картата на 1949 г. е резултат от руската външна политика, започнала при специалния пратеник на президента Рогозин.

 

Предложихме влаковете да преминават през балтийските държави без проверка и без спиране. Но те отстъпиха, защото балтите трябваше да поставят Русия на колене. Правителството и администрацията не могат да се справят с мащаба на руската територия: китайците са получили земя под наем за 70 години.

 

Дмитрий Медведев подари на Норвегия 175 хил. квадратни километра като същевременно заяви, че е решил проблема с норвежкия премиер за 20 минути, който те не могат да разрешат от 1926 г. насам!

Щяхме да организираме митинг в Калининград срещу германския нацизъм и да издигнем знамето на Победата над Калининград.

 

На площад "Победа" в Калининград, без бинокъл, няма да намерите нито един знак на победата. И само с бинокъл можете да намерите Ордена на победата на стена. Има пълзяща експанзия. От германска страна има проект за връщане на Калининградска област. И няма проект за спасяване на Калининград в Русия в Москва.

 

Какви стъпки трябва да се предприемат, за да се запази Калининградска област в Русия?

 

На първо място, местните трябва да почувстват, че Русия е майка, Родина. А това изисква както комуникация, така и силен натиск. Може би можем да се върнем към нашето предложение влаковете до Калининград да вървят без спирки в балтийските държави.

 

Второ, да се формира посока, координираща културата, икономиката и други сфери на живота, да се осигурят ползи за местните на федерално ниво.

 

Въпросът за културата и изкуството е много важен. На културния фронт германците напредват - организират концерти, представления и филми. Трябва да въведем руската култура.

 

Веднъж, при едно от моите посещения, бях помолен да отложа важна среща, като казах: „Днес известният руски ансамбъл изпълнява и е толкова рядко някой да дойде при нас от центъра. И искам да се наслаждавам на изкуството. " Калининград трябва да се подхранва с руската култура. Необходимо е постоянно да се твърди, че Калининград е руска земя, където живеят руснаци.

 

И, за съжаление, калининградските деца изучават не историята на Русия, а историята на региона на Калининград. И само бегъл поглед към Русия се говори от 1945 г. Нуждаем се от систематична цялостна програма за формирането на руското създание на местните.

 

Гинзбург и редица други фигури водят изрична прогерманска и антируска политика. Привържениците на Германия участват в прякото предаване на Калининград, което не би трябвало да става по начало.

 

 

Леонид Ивашов, Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа