Париж: „Първото в историята оттегляне на френски посланик от САЩ показва интензивността на кризата"

Париж: „Първото в историята оттегляне на френски посланик от САЩ показва интензивността на кризата"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.09.2021
  • Share:

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан обяви в петък вечер с изявление „решението незабавно да призове за консултации френските посланици от САЩ и Австралия по искане на президента Еманюел Макрон поради изключителната сериозност на съобщенията, направени на 15 септември от представителите на тези две нации."


В интервю за канала France 2, той говори за „сериозна криза", „лъжи", „двуличие" и „голямо нарушение на доверието в отношенията със страните, които Париж смята за свои съюзници."


„Решението на Австралия да отмени пакта си с Франция за изграждането на флот от конвенционални подводници, наречен от медиите „договор на века", и вместо това да предпочете обещаните от САЩ подводници с ядрено задвижване, според новия тристранен пакт с Обединеното кралство, ще даде отражение върху определянето на новата стратегическа концепция на НАТО", каза френският външен министър.


„За правителството на Франция методите на Джо Байдън са сравними с тези на Доналд Тръмп, но без туитовете и те показват презрение към тези, които са останали извън тристранния съюз, поради което Европа сега следва да придобие свой собствен стратегически компас".


„За първи път в историята на американско-френските отношения фактът, че нашият посланик е извикан за консултации, показва интензивността на кризата, която съществува днес между нашите две страни", каза Льо Дриан.
След изтеглянето на американските сили от Афганистан и въпроса за подводниците, министърът настоя „ако европейците не смятат, че за да останат в историята, те трябва да се обединят и заедно да защитят собствените си интереси, съдбата им ще бъде напълно различна".


„По искане на френския президент НАТО започна размисъл върху своите основи", продължи външният министър, който обясни, че на следващата среща на високо равнище на трансатлантическия алианс в Мадрид (Испания) те ще изготвят „новата стратегическа концепция. Очевидно това, което току -що се случи, ще има отношение към това определение", добави той.


По време на интервюто Льо Дриан обясни, че с оттеглянето посланиците в тези две страни, френското правителство се стреми да покаже на бившите си страни партньори, че има „много силно недоволство, че наистина има сериозна криза".


Френският посланик в Австралия Жан-Пиер Тебо с подобна реторика заяви в събота, че „Канбера е направила огромна дипломатическа грешка. Мисля, че това беше огромна грешка, много, много лошо управление на отношенията за сътрудничество, защото това не беше договор, а сътрудничество, което трябва да се основава на доверие, взаимно разбирателство и искреност", каза той пред репортери.


Тристранният съюз AUKUS предвижда САЩ да подпомагат Австралия с технологиите, необходими за оборудването й с подводници с ядрен двигател.
В рамките на прекратения договор между Франция и Австралия, оценен на около 66 милиарда долара, беше планирано изграждането на флот от 12 конвенционални подводни кораба.

Станете почитател на Класа