Настояват за уволнението на Фаучи, агенцията му е финансирала рискови проучвания за Covid в Китай

Настояват за уволнението на Фаучи, агенцията му е финансирала рискови проучвания за Covid в Китай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.09.2021
  • Share:

Най-добрият съветник на Белия дом по COVID Антъни Фаучи е изправен пред призиви да подаде оставка, след като наскоро публикуваните документи показват, че неговата агенция финансира опасни изследвания за „повишаване на функция" в Китай, въпреки неговите отричания.


Исканията за уволнението на здравния съветник идват, след като Intercept получи повече от 900 страници материали, свързани с изследванията на коронавируса, финансирани от агенцията на Фаучи - Национален институт по алергия и инфекциозни болести (NIAID) - включително по-рано непубликувани заявки за безвъзмездни средства от базирана в САЩ организация, която предала федерални средства на противоречивия Институт по вирусология на Ухан (WIV) в Китай.


Сенаторът Ранд Пол (Р-Кентъки), който многократно се бори с Фаучи по време на пандемията от Covid-19, рекламира публикуването на документите в туитър във вторник, като казва, че „материалите правят напълно ясно, че [Фаучи] трябва да носи отговорност", отбелязвайки, че вече е поискал от Министерството на правосъдието да разследва съветника за „лъжа в предишни показания на Конгреса."


Документите, публикувани от Intercept, показват, че базираната в САЩ организация, EcoHealth Alliance, е получила около 3,1 млн. долара финансиране, одобрено от NIAID на Фаучи, а по-късно е нараснало до общо 3,7 млн. долара, според други правителствени записи. От тази безвъзмездна помощ, 599 000 долара били насочени към WIV, специално за финансиране на работа за „идентифициране и промяна на коронавирусите на прилепите, които вероятно ще заразят хората", според Intercept.


Заявлението на фирмата за отпускане на безвъзмездни средства признава потенциалните опасности, произтичащи от проекта, като отбелязва, че „работата на терен включва най -висок риск от излагане на SARS или други CoVs [коронавируси] по време на работа в пещери с висока плътност на прилепите и потенциал за вдишване на фекален прах".


Съвместното проучване на EcoHealth Alliance с WIV повдигна други въпроси относно потенциално опасната работа в лабораторията в Ухан и дали е проведено изследване за „повишаване на функцията", което има за цел да увеличи вирулентността и инфекциозността на патогените, за да ги проучи по-добре. там. Изследването беше счетено за толкова рисковано, че правителството спря федералното финансиране през 2014 г., въпреки че оттогава това беше отменено.


Фаучи многократно отрича, че неговата агенция е финансирала, пряко или косвено, каквато и да е работа на WIV за повишаване на функциите.


Въпреки това, според Ричард Ебрайт, молекулярен биолог от университета в Рътгърс, който говори пред Intercept след преглед на документите, финансираното от EcoHealth проучване включва работа за създаване на нови вируси и тестване на „способността им да заразяват мишки, които са проектирани да показват рецептори от човешки тип в клетката си."


Ебрайт продължи да твърди, че работата на WIV наистина представлява „изследване за повишаване на функцията, както е определено във федералните политики и Фаучи и други висши здравни служители са излъгали обществеността за това."


Разкритията накараха редица републикански критици да поискат оставката на Фаучи или дори директното му уволнение, докато някои призоваха за по-нататъшно разследване на връзките му с изследванията на WIV.


Въпреки че сенаторът Пол Ранд помоли федералните прокурори да разследват показанията на Фаучи за лъжесвидетелстване през юли, към днешна дата не е ясно дали някое разследване е продължило напред. Междувременно администрацията на Джо Байдън продължава да разчита на Фаучи като един от най-добрите си съветници по пандемия и е малко вероятно да се вслуша в призивите на републиканците за уволнението му.

Станете почитател на Класа