„Америка трябва да се примири с факта, че турската покупка на руска ракетна система е завършена“

„Америка трябва да се примири с факта, че турската покупка на руска ракетна система е завършена“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.09.2021
  • Share:

„Турция ще продължи да получава доставки на руската зенитно-ракетна система С-400 и САЩ не могат да направят нищо по въпроса, въпреки че Вашингтон постоянно заплашва санкции и други възможни последици."


Това зааяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който каза пред канала NTV във вторник, че покупката вече е завършена. „САЩ трябва да приемат, че това е затворена тема", каза Чавушоглу.


През 2017 г. президентът Реджеп Тайип Ердоган подписа споразумение за 2,5 милиарда долара за доставка на части от системата за противовъздушна отбрана С-400. Турция е първият член на ръководения от САЩ блок на НАТО, който направи това. В отговор САЩ изразиха притеснения и заплашиха със санкции, макар и без ефект, и дори изгониха Анкара от програмата си за многофункционални бойни самолети F-35.


Първоначалната сделка предвиждаше доставка на четири пълни батареи S-400, включително пускови установки, командни и логистични превозни средства и ракети. Доставката на системите започна през 2019 г.


S-400 е зенитна оръжейна система с максимална скорост от 4,8 км/с (три мили в секунда) и обхват от 600 км (375 мили). Освен че е в експлоатация в руската армия, тя е продадена на Китай, а Индия и Саудитска Арабия са направили поръчки.


По-рано тази година руското министерство на отбраната разкри, че следващата модернизация, С-500, в момента се тества. „Планираме първата система С-500 да бъде закупена от подразделението за противовъздушна и противоракетна отбрана на Московска област, след приключване на целия цикъл от тестове", се казва в изявление на министерството през юли.
Джони Тикъл

Станете почитател на Класа