Военно-индустриалният гигант Raytheon е разследван за предполагаемо подкупване на Катар

Военно-индустриалният гигант Raytheon е разследван за предполагаемо подкупване на Катар
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.09.2021
  • Share:

Съобщава се, че правителството на САЩ разследва Raytheon за плащания към консултант от въоръжените сили на Катар, които може да са били подкупи, предназначени да бъдат дадени на член на кралското семейство.


Твърденията, направени в съдебно дело в Калифорния, доведоха до разследвания от Министерството на правосъдието на САЩ (DOJ) и Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), съобщи Wall Street Journal във вторник, позовавайки се на неидентифицирани хора, запознати с въпроса. Raytheon беше обвинен в изпращане на седем милиона катарски риала (1,9 милиона долара) в подкупи чрез консултантската фирма Digital Soula Systems от Доха, която отчасти е собственост на брат на емира на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.


Подозрителните плащания уж са направени за изследвания в областта на отбраната от Digital Soula Systems, но метаданните, извлечени от тези доклади, изглежда показват, че Raytheon ги е извършил, според съдебното дело, в Калифорния. Предполага се, че парите са били насочени към шейх Йоаан бин Хамад бин Халифа Ал Тани, брат на емира и мажоритарен собственик на консултантската фирма.


Въпросът е дали въпросните плащания са нарушили Закона за корупционните практики на САЩ в чужбина, който строго забранява на компаниите да плащат подкупи на чуждестранни служители за придобиване на бизнес. Raytheon публично разкри миналата година, че е изправен пред разследвания на FCPA, но казва само, че е призован за плащания от компанията и съвместното й предприятие с френската Thales SA в „някои страни от Близкия изток", датиращи от 2014 г.


Катар е бил голям военен платец за размера на страната, като се съобщава, че е възложил над 7 милиарда долара договори на Raytheon от 2014 г. насам.
Министърът на отбраната Лойд Остин се присъедини към Raytheon като директор през 2016 г., веднага след като се пенсионира като командир на Централното командване на САЩ (CENTCOM). Бившият четиризвезден армейски генерал подаде оставка от борда на Raytheon, за да поеме кормилото в Пентагона през януари, и според съобщенията той ще спечели до 1,7 милиона долара от акциите си в Raytheon във връзка с напускането му. Той обеща да се освободи от всякакви въпроси, свързани с Raytheon в продължение на четири години.


Raytheon също е изправен пред разследване на DOJ относно своите счетоводни и ценови практики. Отделно, компанията постигна споразумение от 515 000 долара с Министерството на правосъдието по-рано тази година заради предполагаеми неверни твърдения за произхода на някои продукти. Компанията твърди, че определени стоки са произведени в САЩ, печелейки полза съгласно Закона за купуване на Америка, когато всъщност са били произведени в Румъния.

Станете почитател на Класа