Правителството на Венецуела и опозицията подписаха две споразумения

Правителството на Венецуела и опозицията подписаха две споразумения
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.09.2021
  • Share:

Последният кръг на диалог между правителството на Венецуела и представители на радикалния опозиционен сектор, който се проведе от 3 до 6 септември в Мексико Сити, завърши с подписването на две споразумения: Споразумението за ратификация и защита на суверенитета на Венецуела заради Гуаяна Есекиба и частичното споразумение за социална защита на венецуелския народ.


„В декларация за дълбока подкрепа, зачитане на историята и правото, което страната ни има върху територията на Гаяна; подчертаваме, че Женевското споразумение от 1966 г. е единственият инструмент, който признаваме за разрешаване по приятелски и двустранен начин противоречията, които възникват по граничните въпроси с Гаяна ", заявиха ръководителите на делегациите на участниците.


По отношение на второто постигнато споразумение те подчертаха, че приоритетът е да се възстановят парите, депозирани по сметки в чужбина, и потвърдиха, че „спасените активи ще бъдат използвани главно за борбата с covid-19, за придобиване на останалите ваксини, които липсват, осигуряването на болници и засилването на програмите за храна и грижи за хората на Венецуела. "


В същото време Хосе Родригес, председател на парламенте, подчерта, че има още няколко въпроса за обсъждане. В тази връзка той благодари на Норвегия, Холандия, Русия и Мексико за улесняване на диалога и докладва за нов кръг преговори, който ще се проведе от 24 до 27 септември.


На свой ред, Министерството на външните работи на Норвегия, страна, която действа като посредник в този процес на диалог, публикува съвместно изявление, в което се подчертава, че „страните се договориха да установят механизми за възстановяване и получаване на ресурси за задоволяване на нуждите от населението, със специален акцент върху ефектите от пандемията COVID-19, включително тези от многостранни организации, на които Републиката има право. "


От друга страна, правителствената делегация и опозицията се съгласиха, че първата точка на обсъждане на следващия кръг ще се отнася до „Уважение към конституционната върховенство на закона" и по-специално ще обсъди „правосъдната система и зачитането на установената институционална рамка. в Конституцията ".


Ще продължат дискусиите относно „защитата на националната икономика и мерките за социална защита за венецуелския народ, включително специалните права на тираж, предвидени за тази цел от Международния валутен фонд". Освен това се споменава също, че „е постигнат напредък в механизмите за консултации с политически и социални участници, които са възможно най -приобщаващи".


Миналата седмица, в разговорите се случи важен напредък, когато Унитарната платформа, която обединява радикалния сектор на венецуелската опозиция, докладва, че ще участва в регионалните и местните избори на 21 ноември.

Станете почитател на Класа