„Ако не можете да ги победите - съдете ги!“ Blue Origin на Безос съди НАСА за SpaceX

„Ако не можете да ги победите - съдете ги!“ Blue Origin на Безос съди НАСА за SpaceX
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.08.2021
  • Share:

Основателят милиардер на Amazon Джеф Безос, превърнал се в космически ентусиаст, съди НАСА, обвинявайки американската космическа агенция, че е оценила погрешно предложението му за кацане на проекта Artemis Moon и несправедливо възлага договора на конкурента му SpaceX.


Blue Origin подаде своя иск в Съда на федералните искове на САЩ в понеделник. Адвокатите на компанията го описват като оспорване на „незаконната и неправилна оценка на подадените предложения по поканата за представяне на проекта Artemis".


Първоначалното предложение за лунна система за кацане на Blue Origin от 5,9 милиарда долара беше отхвърлено през април в полза на офертата на SpaceX от 2,9 милиарда долара, след като не стигна финансирането на НАСА от Конгреса на САЩ. Докато Blue Origin и изпълнителят на отбраната Dynetics се оплакаха пред Службата за отчетност на правителството на САЩ, че НАСА е обещала договори за две компании, агенцията се оттегли, твърдейки, че Конгресът не е отделил достатъчно пари и за двата договора. Единният договор обаче ще включва две кацания на Луната - един безпилотен пробен полет и един с човешки екипаж.


Blue Origin настоя през април, че НАСА трябваше да отмени или поне да промени условията на програмата, след като научи, че Конгресът не разполага с необходимите средства за финансиране на два договора и обвини НАСА в „несправедливо договорени условия на договора на SpaceX, без да предлага на Blue Origin и Dynetics същото". Докато GAO застана на страната на НАСА в този случай, съдебният процес попречи на SpaceX да започне работа повече от три месеца по вече забавения проект Artemis.


Blue Origin планира да поиска заповед за спиране на работата на SpaceX по договора за пореден път с тази последна федерална жалба, според анонимен източник, запознат със съдебните спорове. Ако успеят, ходът може да постави Project Artemis на трупчета за още по-дълго.


Още през юли Безос предложи да „намали" лунния кацащ апарат Blue Moon за 6 милиарда долара с 2 милиарда долара, като обеща да се откаже завинаги от тази сума в договорните плащания за две години - като направи на НАСА пословичното „предложение, на което не могат да откажат". Безос твърди, че това„ ще върне програмата в график, позовавайки се на целта за 2024 г., поставена от Project Artemis за кацане на Луната.


Въпреки че НАСА не изясни дали все още се стреми да спази всичките си срокове за мисията в светлината на тримесечното забавяне по-рано тази година, агенцията обяви миналия месец, че първите две мисии на Артемида все още са „в график". След първоначалната мисия астронавтите ще пътуват около Луната и обратно на капсулата Орион; третата мисия - ако SpaceX спази договора си - ще изпрати астронавти на повърхността на Луната.

Станете почитател на Класа