Pfizer очаква от FDA одобрение на 3-та доза за здрави възрастни

Pfizer очаква от FDA одобрение на 3-та доза за здрави възрастни
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.08.2021
  • Share:

Pfizer е предоставил първоначални данни на FDA, като очаква одобрение за бустерни ваксини за всички възрастни, като казва, че изпитването им показва, че третите дози са по-ефективни срещу Covid-19 и по-заразния му вариант Delta.


Фармацевтичният гигант и неговият партньор BioNTech обявиха този ход в понеделник, като се позоваха на обещаващи резултати в ранните си изпитания, като изпратиха данните до FDA.


"Данните, които видяхме досега, предполагат, че трета доза от нашата ваксина предизвиква нива на антитела, които значително надвишават тези, наблюдавани след двудозовия първичен график", заяви изпълнителният директор и председател на Pfizer Алберт Бурла в изявление, подчертавайки необходимостта да се обърне внимание на продължаващата заплаха от Делта.


Pfizer каза, че участниците в изпитването са получили бустери осем до девет месеца след получаване на втората им доза ваксина и че „допълнителната инжекция е предизвикала значително по-високи неутрализиращи антитела срещу коронавируса в сравнение с нивата, наблюдавани само след две дози". Подобреният имунен отговор се наблюдава за оригиналния щам на SARS-CoV-2 „див тип", както и за бета и делта мутациите, които се появяват оттогава.


Миналия месец главният научен директор на Pfizer намекна, че компанията скоро ще поиска одобрение за бустерите, като каза за Ройтерс, че макар ваксината на Pfizer да остава високоефективна, антителата, произведени от инжекциите, отслабват с течение на времето. Той посочи данни, показващи, че ефективността е спаднала от 95% в диапазона на 80% след шест месеца, което предполага, че може да са необходими допълнителни дози.


Съветникът на Белия дом Covid Антъни Фаучи първоначално реагира с изненада, след като Pfizer заяви, че ще поиска разрешение за бустерни дози, настоявайки, че няма нужда от трети дози. Но миналата седмица позицията му се промени значително. В интервю за NBC News той твърди, че всички американци вероятно ще трябва да получат бустер доза в един момент, като се позовава на отслабен имунитет.


По-малко от ден след тези забележки, разрешените от FDA оторизира бустерни дози Pfizer и Moderna за имунокомпрометирани, казвайки че тези с отслабена имунна система може да се възползват от допълнителна доза.


Широкото използване на бустер дози със сигурност ще увеличи печалбите на големите фармацевтични фирми. Pfizer и Moderna вече очакват да реализират комбинирани продажби на ваксини от 50 милиарда долара за тази година само от две дози, според Reuters. Добавянето на още една доза към режима само ще повдигне тази цифра още повече. Ръководителите на двете компании отдавна обсъждаха възможността за бустери, като изпълнителният директор на Pfizer Бурла дори предположи през април, че инжекции срещу Covid може да са необходими ежегодно, подобно на ваксинации срещу грип.

Станете почитател на Класа