„Кабул беше обречен на срамна капитулация“

„Кабул беше обречен на срамна капитулация“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.08.2021
  • Share:

„Падането на Кабул в ръцете на талибаните беше само въпрос на време, тъй като афганистанската армия беше деморализирана от изтеглянето на американския контингент, който години наред остана в Афганистан", казва генерал-полковник Георги Шпак, ветеран от афгано-съветската война.


"Афганистанската армия, обучена и въоръжена от САЩ, не се бие. Тя е деморализирана и нейните войници във всички гарнизони избягаха още след първата конфронтация, знаейки, че никой няма да им помогне. Следователно талибаните нямаше нужда да щурмуват Кабул: те знаеха предварително, че градът е обречен на срамна капитулация ", каза пенсионираният военен в интервю.


Шпак, който командваше 350-ти десантен полк, участвал в блокадата на ключови центрове по време на операцията по сваляне на афганистанския диктатор Хафизула Амин през декември 1979 г., подчерта „Ако някой не го е разбрал с примерите на Югославия и Либия, настоящата ситуация отново показа на света колко нагло и безмилостно САЩ изхвърлят своите съюзници, колко малко струват обещанията им. Афганистан показва, че САЩ могат да донесат само контролирана бъркотия на хората, на които са се опитали да инсталират своята демокрация."


"Всъщност политиката им е абсолютно цинична: разграбването на държава и оставянето й в хаос. Може би това ще даде материал за мислене на много политици в много страни, включително в Украйна", каза той.


Военният експерт нарече "сценарий за сплашване" предположенията, че талибаните представляват заплаха за съседните страни от Централна Азия - Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан.


"Те няма да пренесат войната извън границите на собствената си страна. Талибаните са отявлени националисти и скоро ще изгонят чуждите бойци извън Афганистан", каза Шпак, имайки предвид членове на "Ислямска държава" и други джихадистки групи от Сирия и Ирак които се бяха присъединили към талибаните.


"Те не се нуждаят от световен халифат, какъвто се опитват да създадат ислямските ултрарадикали. Те се нуждаят от Афганистан и го получиха. Сега това, което талибаните търсят, е да постигнат световно признание като официална сила на своята страна", каза той.

Станете почитател на Класа