Украински националисти в сблъсък с полицията пред кабинета на президента Зеленски в Киев

Украински националисти в сблъсък с полицията пред кабинета на президента Зеленски в Киев
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.08.2021
  • Share:

Нещата излязоха извън контрол по време на националистически митинг в украинската столица Киев, когато демонстрантите отказаха да преминат проверки за сигурност и се сблъскаха с полицията в опит да пробият до кабинета на президента.


Голяма тълпа привърженици на дясната партия Национален корпус се събраха в събота пред офиса на украинския президент Владимир Зеленски, за да протестират срещу ареста на седем от нейните членове по-рано през месеца. Те бяха задържани по подозрение за изнудване за пари на бизнесмени в град Харков, но вместо това радикалите обвиниха държавния глава в „репресии срещу патриоти" и обещаха да отвърнат.


Партията „Национален корпус" се състои главно от ветерани от скандалния батальон „Азов", който се бори на страната на Киев по време на най-разгорещената фаза на продължаващия конфликт в Източна Украйна и е изправен пред обвинения в изтезания и военни престъпления. Партията, ръководена от бившия командир на Азов, Андрий Билецки, съществува от 2016 г. Тя преследва крайно дясна идеология, призовавайки за възстановяване на статута на Украйна като ядрена сила и за разширяване на правата за носене на оръжие и се противопоставя на членството в ЕС, наред с други неща. В своя доклад за състоянието на правата на човека в Украйна за 2018 г. Държавният департамент на САЩ определи Националния корпус като „група на омразата".


Много участници в съботния митинг бяха с униформи във военен стил и скандираха националистически лозунги.


Полицията заяви, че сблъсъците са избухнали, след като националистите отказали да преминат проверки за забранени предмети и се опитаха да пробият насила към кабинета на президента. Протестиращите хвърляли ракети и тухли от тротоара към правоохранителните органи в пълна екипировка за безредици, като в същото време използвали нещо, което приличаше на сълзотворен газ.


Седем полицаи са получили изгаряния по време на вълненията, докато член на украинската армия е с ранена ръка, според говорител на полицията. Националният корпус се обърна към социалните медии, за да обвини полицията в организиране на „провокация", като добави, че има и ранени от тяхна страна.


Радикалите искат Зеленски да прекрати това, което те смятат за предателство на украинските национални интереси в Донбас, където самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики обявиха независимост от Киев в отговор на преврата в столицата през 2014 г. Те настояват правителството да не преговаря с Донбас, а да прекрати трайния конфликт чрез военни средства.

Станете почитател на Класа