Борис Джонсън зове да не се бърза с признаването на новата власт в Кабул

Борис Джонсън зове да не се бърза с признаването на новата власт в Кабул
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.08.2021
  • Share:

Великобритания ще работи с партньорите от НАТО, за да не допусне Афганистан да се върне към състоянието от преди 2001 година, когато бе първият период от талибанското управление, каза Джонсън

 

 

 

Международната общност не бива прибързано да признава новото правителство, което ще вземе властта в Кабул след победата на талибаните, заяви британският премиер Борис Джонсън.

 

Великобритания ще работи с партньорите от НАТО, за да не допусне Афганистан да се върне към състоянието от преди 2001 година, когато бе първият период от талибанското управление, каза Джонсън. И обеща да довърши евакуацията на британските граждани в следващите дни.

 

Британският парламент ще обсъди ситуацията в Афганистан на извънредно заседание в сряда.

 

Депутатите излязоха в лятна почивка на 22 юли и се предвиждаше да подновят работата си на 6 септември, но задълбочаването на кризата в Афганистан доведе до призиви за извънредно заседание.

 

Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър бе сред най-активните за подновяването на работата на парламента заявявайки, че ситуацията в Афганистан е шокираща и се влошава с всеки изминал час.

 

Приоритет на правителството ще бъде евакуирането на всички британци от столицата Кабул. Предполага се, че въпреки че доста британци напуснаха Афганистан, все още в страната пребивават хиляди, чийто живот сега с напредването на талибаните е изложен на риск.

 

Част от 600-те британски войници, които ще помагат за евакуацията вече пристигнаха в Афганистан.

 

Борис Джонсън вече проведе една среща на „Кобра“ в петък, но тревожните събития наложи свикване на нова среща в неделния следобед.

 
 
 
 

 

Станете почитател на Класа