Стейбълкоините ще стават все по-разпространени

Стейбълкоините ще стават все по-разпространени
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.08.2021
  • Share:

В Хонконг парите се издават частно от 1846 г. Банкнотата в портфейла ми е обещание на местното поделение на банката HSBC Holdings да плати стойността, изписана върху нея. Приемайки я, не съм се замислял за кредитоспособността на заемодателя. Който и да я притежава, също ще приеме банкнотата по номинал и няма да иска хонконгски долари, отпечатани от Standard Chartered например (друга банка – бел. прев.), пише Анди Мукърджи за Bloomberg. Това, че не се изисква надлежна проверка на кеша, звучи разумно, но всъщност това е изключително ценно свойство на парите навсякъде. Всъщност NQA, или „без въпроси“, е толкова важно, че професорът по финанси от Йейлския университет Гари Гортън и адвокатът на Федералния резерв Джефри Джан го превърнаха в централната част на новото си изследване, озаглавено „Укротяване на дивите стейбълкоини“.

 

Базираните на блокчейн стейбълкоини като Tether и предстоящата Diem са най-новата форма на частни пари: Токени, които не предлагат спекулативни трепети в стил биткойн, а вместо това търсят приемане като едно към едно клонинги на националните валути. Те биха могли да се превърнат в мощна част от съвременната цифрова икономика, при условие че знаем как да предотвратим бягство от тях.

 

Доверието във физически пари се осигурява от регулаторите. Тъй като стойността на хонконгската валута е фиксирана към щатския долар, трите институции, които издават банкноти в града (HSBC, Standard Chartered и Bank of China), купуват сертификати за задлъжнялост от паричните власти, като им плащат 1 долар за всеки 7,8 местни единици, които отпечатват. 7,5-те милиона души в Хонконг не трябва да задават допълнителни въпроси относно стойността на парите си.

 

Но тъй като цифровите стейбълкоини се разпространяват в световен мащаб, NQA може да не е валидно. Това се случи по време на ерата на свободното банкиране в САЩ, когато банкнотите, издадени от кредитор в Тенеси, понякога са били дисконтирани с 20% във Филаделфия. „Имало е постоянно пазарене и спорове относно стойността на банкнотите при транзакциите“, пишат Гортън и Джан. „Частните банкноти на банките са били трудни за използване при транзакции.“

Нещата се променят заради Гражданската война. Президентът Ейбръхъм Линкълн отчаяно е искал да набере пари за военните нужди, като продаде облигации на новоназначени национални кредитори. Законът, приет през 1863 г., също така въвежда единна валута. След това банките са били облагани с данъци за изплащането на други видове банкноти, които постепенно изчезват. Изследователите твърдят, че стейбълкоините са в подобна ситуация.

 

В настоящия регулаторен вакуум те ще се борят да станат NQA пари. За това те ще се нуждаят от благословията на държавата - и нейния надзор. Това засега е в начална фаза, защото бързият растеж на новия продукт изненада регулаторите.

 

Но докато технологията на блокчейн е нова, икономическата логика на стейбълкоините не е. Закупуването на такива токени на стойност 100 долара не е по-различно от вложител, депозиращ 100 долара в разплащателна сметка, която запазва стойността си поради застраховката на влоговете и регулаторния контрол. Стейбълкоините ще се нуждаят от подобна основа. Или, ако емитентите искат да избегнат разходите да бъдат търговска банка, регулаторите ще трябва да настояват за прозрачно, едно към едно обезпечаване на пасивите със сигурни активи. Само тогава обществеността ще може надеждно да се доверява на токени, които претендират, че имитират официални разчетни единици - долар, евро, паунд, йена, юан и т.н.

 

Без тези предпазни мерки позволяването на стейбълкоините да се конкурират с банковите депозити може да породи друг възпламеним финансов продукт. Взаимните фондове на паричния пазар, които си издействаха да не бъдат регулирани като банкови депозити, трябваше да бъдат спасявани два пъти за дузина години: по време на кризата от 2008 г. и след това отново миналата година, когато Covid-19 удари. Гортън и Джан предупреждават, че ако регулаторите изчакат едно десетилетие, емитентите на стейбълкоини ще станат фондове на паричния пазар на бъдещето. Съмненията относно способността на токена да изпълни обещанието си за обмен 1:1 с фиатни пари могат да подтикнат потребителите да образуват опашки за обратно изкупуване. Продажбите на активи на пожар от емитентите могат да засегнат други части на финансите, принуждавайки правителствата „да се намесят със спасителен пакет, когато има финансова паника“, казват изследователите.

 

На ниво мaлко над 100 милиарда долара, общата пазарна стойност на първите пет стейбълкоини, проследяващи долара - Tether, USD Coin, Binance USD, Dai и Terra USD - е скромна в момента. Но това е така, защото потребителите им са най-често инвеститори в криптовалути. След като Visa започва да приема USD Coin за уреждане на плащания с карти, е само въпрос на време използването им да стане масово. Асоциацията Diem, консорциум между Facebook и други компании и организации с нестопанска цел, е свързана с банка. По този начин доларовият стейбълкоин на Diem може да бъде пуснат в рамките на американската банкова система, а огромният обхват на Facebook може да го накара да излети. Предвид бързите темпове, с които се променя пейзажът, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е права да казва на американските регулатори да побързат и да въведат регулаторна рамка за стейбълкоините.

 

Ако регулациите постигнат правилния баланс между подкрепата за иновациите и поддържането на стабилност, САЩ може да не се наложи да последват Китай, емитирайки официална дигитална валута - възможност, която високопоставен служител на Фед допусна наскоро.

 

Какво ще избере Фед - регулирани частни стейбълкоини, емитирана от централна банка дигитална валута, или и двете? Дори докато останалата част на света очаква отговори, някои решения трябва да бъдат взети веднага. Tether, най-използваният доларов стейбълкоин, е собственост на базираната в Хонконг iFinex Inc. Всяка държава би могла да има крипто или финтех фирма, която да отразява официалната й разчетна единица. Опитът да се регулират субекти, след като вече са станали твърде големи, за да филарат, би бил безсмислен.

 

Парите през 21 век може да не е необходимо да бъдат официални. Но все пак трябва да са NQA, като хонконгските долари в портфейла ми. Това е сила, която само регулаторите могат да предоставят. Те трябва да я използват добре.

 

 

 

Петър Нейков

Станете почитател на Класа