Гръцките власти говорят за „библейска катастрофа и кошмарно лято“

Гръцките власти говорят за „библейска катастрофа и кошмарно лято“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.08.2021
  • Share:

Разрушителните горски пожари продължиха да опустошават Гърция за пети пореден ден на фона на най-тежката гореща вълна от 30 години насам. Хиляди туристи и жители са евакуирани, а плътен облак дим и пепел се наблюдава в столицата Атина, една от най -засегнатите райони в страната.


Най-малко 1450 гръцки пожарникари се борят с огъня заедно с 15 самолета, а подкрепления пристигат и от няколко други страни, според пожарната служба.
Огънят опустоши големи парцели земя на остров Евия, вторият по големина в страната, където стотици хора трябваше да бъдат евакуирани с фериботи, а много местни жители се присъединиха към пожарникарите, за да се борят с пламъците, които заплашваха цели градове и изолираха северната част на острова.


Други опасни пожари избухнаха на полуостров Пелопонес в Южна Гърция, близо до древна Олимпия, както и във Фокида в централния регион, северно от Атина.


Премиерът на страната Кириакос Мицотакис заяви в събота, че „осигуряването на помощ за всички, засегнати от горските пожари, ще бъде неговият първи политически приоритет".


„Когато това кошмарно лято приключи, ние ще насочим цялото си внимание към поправяне на щетите възможно най-бързо и възстановяване на естествената ни среда отново. Приоритетът на правителството е преди всичко защита на човешкия живот", обяви той.


Елени Дракулаку, заместник-кмет на Мани Ориентал, община в Пелопонес, в изявления по държавната телевизия ERT, поиска повече самолети, които хвърлят вода, като обяви, че пожарът е унищожил около 70% от площта и сравни това, което се случва с „библейски катастрофа".


През последните 10 дни общо 56 655 хектара (140 000 акра) са изгорени в Гърция, според Европейската информационна система за горски пожари. Средният брой изгорени хектари за същия период между 2008 и 2020 г. е 1700 хектара, съобщава AFP.


При пожарите вече са загинали двама души: 38-годишен огнеборец-доброволец и президентът на Атинската търговско-промишлена камара. Други 20 души са ранени.


Различни гръцки и европейски служители обвиняват изменението на климата за големия брой пожари в Южна Европа, от Южна Италия до Балканите, Турция и Гърция.

Станете почитател на Класа