SpaceX показа най -голямата си ракета, монтирана на стартовата площадка

SpaceX показа най -голямата си ракета, монтирана на стартовата площадка
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.08.2021
  • Share:

SpaceX работи с бързи темпове и се приближава всеки ден до осъществяването на първия орбитален изпитателен полет на Starship Super Heavy, най-голямата и най-мощната ракета, която в бъдеще обещава да се използва за транспортиране на големи товари до Луната, Марс и в други космически мисии.


„Космически кораб на орбиталната стартова площадка", написа компанията в петък в публикация в Twitter заедно с няколко снимки, които показват как гигантски кран завършва сглобяването на огромната ракета в Бока Чика, Тексас (САЩ).


Основателят и главен изпълнителен директор на компанията Илон Мъск също сподели поредица от изображения, на които Starship SN20 може да се види на платформата, създавайки впечатление, че скоро ще бъде изстрелян. „Мечтата се сбъдва", коментира магнатът в туит.


Мъск очерта четири важни елемента пред CNBC, които SpaceX все още трябва да завърши през следващите две седмици преди изстрелването: добавяне на крайните плочи с термичен щит към космическия кораб, термична защита на двигателите Raptor, завършване на работата по резервоарите за съхранение на гориво на земята и добавяне рамото за бързо изключване на върха на ракетата.


SpaceX се стреми Starship да бъдат изцяло ракети за многократна употреба, което значително намалява цената. Всеки кораб ще може да превозва товари над 100 тона и 100 пътници едновременно.


Компанията наскоро завърши инсталирането на всички 29 двигателя Raptor, докато се подготвя да го изстреля в космоса. Звездният кораб SN20 ще напусне атмосферата и ще влезе в първата си орбита, преди да опита меко кацане край бреговете на хавайския остров Кауай в Тихия океан. Междувременно ракетата Super Heavy ще се опита да кацне в Мексиканския залив, край бреговете на Бока Чика. Планира се полетът да продължи малко над 90 минути.

Станете почитател на Класа