Как НАТО води подривна пропаганда в Русия

Как НАТО води подривна пропаганда в Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.08.2021
  • Share:

Създадени са специални бази на НАТО за провеждане на идеологическа война срещу Русия, каза министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу. Според него те се намират в Рига, Талин и Варшава и в тези бази служат дори граждани на Русия. Основната им задача е да провеждат подривна пропаганда в социалните мрежи, под прикритието на обикновени блогъри, подбуждайки конфликти в обществото. Как работи информационната машина на НАТО?

 

В Рига, Талин и Варшава са създадени пропагандни центрове, в които руснаци също биват обучавани да провеждат подривна информационна работа срещу нашата страна. Това съобщи в петък министърът на отбраната Сергей Шойгу. Според него пропагандните центрове, работещи в Естония, Латвия и Полша, следят информационното пространство в интернет, идентифицират онези, „които не пишат нищо добро“ за Русия, и след това ги канят на платена работа. Всъщност тези центрове са се превърнали в инструменти на информационна война срещу Русия, отбеляза министърът.

И това не са просто няколко, това са десетки хора, "които се подпечатват на всяко тримесечие", подчерта шефът на Министерството на отбраната. „Ние не обучаваме такива специалисти. Но в Европа има няколко центъра, които обучават такива специалисти от гражданите на страната ни “, добави Шойгу

 

Може да се предположи кои центрове на информационна война е имал предвид ръководителят на Министерството на отбраната. По-специално, Центърът за високи постижения в стратегическите комуникации, съкратено “СтратКом”, работи в Рига от 2015 г. Център за високи постижения в областта на киберсигурността работи в Талин от 2008 г. Във военните ведомства на Естония, Латвия и Полша са създадени звена за психологически операции по примера на САЩ. По-специално, в полския град Бидгошк Централната група за психологически действия (ЦГПД) действа като отделно звено на полската армия. Както ветеранът на специалните сили Сергей Козлов отбеляза в коментара към „Комсомолска правда“, четвъртият отдел на ЦГПД е специализиран в работата с „държави с конфликтни ситуации“, например с Беларус.

 

Пропагандните центрове в Рига, Талин и Варшава, споменати от Шойгу, са военни институции, поради което шефът на Министерството на отбраната говори за тях, а не министърът на външните работи, коментира Николай Межевич, експерт от Руския съвет по международни отношения, главен изследовател в Института за Европа на Руската академия на науките. „Няма цивилни, има дежурни войници и офицери, всичко по устав. Основната им задача е да организират атака, но никой няма да го каже на глас, затова се наричат центрове за киберсигурност “, каза специалистът.

 

Според Межевич и трите центъра са обединени помежду си и са под шапката върховното командване на съюзническите въоръжени сили на НАТО в Европа, разположено в белгийския град Монс, на 50 км югозападно от Брюксел. „Хората, които се наемат там, се интервюират не толкова за технически и професионални умения, колкото за спазване на определена политическа идеология. Всички кандидати са тествани за детектор на лъжата. Като цяло набирането се извършва по същия начин, както в специалните служби “, каза експертът. Възможно е сред кандидатите да има както прозападни руски граждани, така и граждани на постсъветски държави, чийто роден език е руският.

 

Межевич обясни, че центровете са създадени за организиране на интернет атаки срещу руски предприятия, институции от гражданския сектор и военни съоръжения. „Самата идея за тези центрове се роди около 2003 г., още преди Естония, Латвия и Литва да се присъединят към НАТО. И през 2007 г., използвайки случаите на атаки срещу някои държавни институции в Естония, властите помолиха НАТО за център за сигурност. Интересно е, че разследването на западните компютърни специалисти по-късно показа, че кибератаките са извършени от Европа и САЩ и в тях няма участие на Русия “, припомни експертът.

 

Освен това, според него, центърът в Талин е обсъждал атака срещу атомната електроцентрала в Ленинград. ЛАЕЦ е най-голямата действаща атомна електроцентрала в Русия по отношение на инсталираната мощност, намира се на 35 км западно от Санкт Петербург, на брега на Финландския залив на Балтийско море в град Соснови Бор. “За това не беше говорено от естонските военни, за да не предизвикат скандал, защото такива неща обикновено са повод за война. Всичко е представено доста компетентно: това го заяви естонски журналист, който се храни от ръцете на местните специални служби “, обясни анализаторът.

 

Въпреки че основната задача на центровете е да нарушат комуникациите и управлението на критични инфраструктурни съоръжения в Русия, и в трите структури - естонска, латвийска и полска - част от капацитета е заключен в идеологически саботаж. „И така, наскоро те направиха следното: двата отдела създадоха профили в социалните медии и подхранват руско-белоруския спор по транзитни и енергийни въпроси. Тяхната задача е да влошат връзките с обществеността в двете страни “, уточни Межевич.

 

Той също така изрази увереност в необходимостта от създаване на подобни центрове в Русия за противодействие на действията на Запада. „Според мен, ако противниците ни имат ракета, тогава трябва да имаме противоракетна отбрана“, обобщи експертът.

 

Центрове за обучение на персонал за информационна война съществуват в много европейски градове, министърът на отбраната изброи само онези, които директно подготвят атаки, коментира членът на Съвета на Федерацията, бивш служител на Службата за външно разузнаване на Русия, Игор Морозов. В същото време, според него, Русия вече има инструменти за противодействие на такива центрове.

 

„Обществената камара работи директно с неправителствени организации и механизмите, които те създадоха на федерално и регионално ниво, успешно се противопоставят на подобна „дейност“ на Запада. Повечето руснаци виждат бъдещето си в Русия. Това предполага, че властите адекватно реагират на всички информационни атаки на страните от Източна Европа, които Западът е направил антируски информационен фронт”, каза сенаторът.

 

Американците харчат значителни суми за водене на информационни войни, отбеляза в коментар към „Московски комсомолец“ военният експерт капитан първи ранг в запас Владимир Гундаров. „За 2021 г. 138 милиона долара са заделени за борба с Русия в тази област“, отбелязва експертът. В Европейския съюз оперативна работна група по стратегически комуникации на Европейската служба за външна дейност се занимава с подобна работа, каза Гундаров. Официалната задача е да се противопостави на „текущите кампании за дезинформация от страна на Русия“. Експертът смята, че създаването на този отдел в структурата на ЕС позволява на европейските съюзници на САЩ да провеждат координирана работа по информационни атаки срещу Русия. През април 2016 г. стартира Глобалният център за ангажираност на Държавния департамент на САЩ.

 

И накрая, от 2017 г. в Източна Европа едновременно се отварят подобни структури - Центърът за борба с тероризма и хибридните заплахи към Министерството на вътрешните работи на Чехия и Полският център за анализ на пропагандата и дезинформацията, който официално се счита за неправителствена организация . В допълнение, Европейският център за борба с хибридните заплахи беше открит по същото време в Хелзинки през 2017 г. Официално беше обявено, че тази финландска структура функционира „въз основа на меморандум за разбирателство между осем европейски държави и САЩ и в съответствие с решенията на ЕС и НАТО“.

 

 

 

Рафаел Фахрутдинов, Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа