Дутерте няма да отмени военния договор със САЩ, въпреки заплахите си

Дутерте няма да отмени военния договор със САЩ, въпреки заплахите си
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.07.2021
  • Share:

Президентът на Филипините Родриго Дутерте се съгласи да съхрани дългогодишния договор за запазване на американските сили в страната, след като многократно обещаваше да го прекрати, каза министърът на отбраната Делфин Лоренцана след среща с американския си колега Лойд Остин.


Лоренцана обяви това в петък, като заяви, че Дутерте няма да прекрати Споразумението за Посетителите сили (VFA) с Вашингтон, но добави, че не е сигурен защо президентът е обърнал курса си.


„VFA отново е в пълна сила след срещата на министър Остин с президента Родриго Дутерте", каза ръководителят на отбраната пред репортери.


Изказвайки се заедно с Лоренцана на пресконференцията в петък, министърът на отбраната Остин каза, че „решението осигурява сигурност за Вашингтон занапред и ще позволи по-добро дългосрочно планиране, включително за различни видове учения".


В сила от 1999 г., пактът определя правила за ротация на хилядните американски войски, разположени във Филипините, както и за редовните военни учения и бойни игри, провеждани там. Вашингтон започна да разглежда VFA като все по-значим, тъй като той все повече насочва погледа си към Пекин. Пентагонът разполага с арсенал от военни кораби в региона и провежда периодични „мисии за свобода на навигацията" на фона на натиска на САЩ да се противопостави на Китай.


Докато Дутерте информира посолството на САЩ във Филипините за намерението си да прекрати VFA още през февруари 2020 г., изразявайки ярост заради забраната за виза за САЩ на политически съюзник, оттогава той се люшка напред и назад. Цяла година след първоначалното си обявяване той каза, че „ще запази пакта, докато САЩ ще плащат за него", макар и по-късно да се оттегли и от това си желание.


От миналия месец външният министър на Дутерте Теодоро Локсин -младши заяви, че президентът е решил да отложи прекратяването на VFA за още шест месеца. Това съобщение дойде след като Дутерте се срещна с посланика си в САЩ Хосе Мануел Ромуалдес, който ръководи преговорите с Вашингтон по споразумението.


Като се има предвид колебливата позиция на Дутерте по въпроса в продължение на повече от година, съобщението от петък не е гаранция, че VFA ще издържи. Президентската надпревара, насрочена за май 2022 г., добавя още повече несигурност относно бъдещето на пакта. Въпреки че по конституция му е забранено да иска преизбиране, членовете на партията на Дутерте PDP-Laban го призоваха да се кандидатира за вицепрезидент, така увеличавайки възможността той да запази известно политическо влияние дори след края на мандата си.

Станете почитател на Класа