Войната на ваксините или как се правят фалшиви новини

Войната на ваксините или как се правят фалшиви новини
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    05.01.2021
  • Share:

В Аржентина - където в края на декември започна националната кампания за ваксинация срещу covid-19 с руската ваксина Sputnik V - наскоро стана вирусен един акаунт в Twitter, след като публикува съобщение срещу приложението на медикамента. Чрез акаунта @ sandraro62, създаден през декември 2020 г., предполагаема лекарка казва, че е имала нежелана реакция след ваксинация със Sputnik V.


В действителност това се оказа социален експеримент, за да се демонстрира колко лесно е да се създаде фалшиви новини в социалните медии.


Въпреки факта, че някои потребители се досетиха, че снимката в профила с предполагаемата алергична реакция към ваксината е взета от Google, аватарът се оказа на аржентинската политичка Елиса Карио като млада, а идентификационният номер, предоставен в публикацията, всъщност принадлежи на друг, много потребители на мрежата без особени притеснения просто споделиха фалшивите новини.


Истината скоро излезе наяве, когато самият автор обясни, че „това е социален експеримент, за да се осмеят фалшификатите". "Всеки може да създаде фалшиви новини и да стане вирусен, точно както това е лъжа, а всички подобни също са лъжи. Разликата е, че се знае, че това е лъжа, защото авторът го казва. Ако след това продължавате да вярвате в лъжите, които стават вирусни, нека ви кажа, че няма лечение за глупостта ви", заключи той.


Потребителите на Twitter, които осъзнаха, че акаунтът @ sandraro62 е пълен с несъответствия, го осмяха в социалната мрежа чрез забавни постове.


Министерството на здравеопазването на Аржентина съобщи на 31 декември, че от началото на националната ваксинационна кампания срещу covid-19 в Аржентина, има само 317 случая на ESAVI (събития, за които се предполага, че се дължат на ваксинация и имунизация) при общо 32 013 приложени дози от руската ваксина Sputnik V. По този начин под 1% от хората, ваксинирани с първата доза от руското лекарство, са проявили смущаващи симптоми.


Сред най-докладваните симптоми са: треска с главоболие и / или миалгия (140 от ваксинираните), главоболие и / или миалгии (81 от ваксинираните) и треска като единствен признак (36 от ваксинираните). Местни реакции са съобщени и в областта на инжекцията (30 от ваксинираните), лека алергия (4 от ваксинираните), липотимия (също 4) и треска със стомашно-чревни симптоми (3 от ваксинираните).


Остава въпросът – в тази свирепа битка между ваксините, защо авторът е избрал „да се пошегува" (както сам твърди) точно с руската ваксина? Дали не е заради успешното й навлизане в Латинска Америка, което явно не се харесва на силните на континента?

Станете почитател на Класа