САЩ налагат санкции срещу турската отбранителна промишленост заради закупуването на руските С-400

Американските власти са наложили ограничения на турското председателство на отбранителната промишленост, неговия директор Исмаил Демир и трима други служители, съобщиха от Държавния департамент на САЩ.


От кабинета на Майк Помпео, държавен секретар на САЩ, уточниха, че ограниченията са наложени за „съзнателното участие на Анкара в значителна сделка с руския консорциум „Рособоронекспорт", основната организация за износ на оръжие на Русия, за придобиване на ракетните системи С-400 земя-въздух."


В този контекст се посочва, че „САЩ са изяснявали на Турция на най-високи нива и много пъти, че закупуването на системите С-400 би застрашило сигурността на американските военни технологии и персонал, това би осигурило значително финансиране на руския отбранителен сектор, както и руския достъп до турските въоръжени сили и отбранителната индустрия. Анкара е решила да продължи с придобиването и тестването на С-400, въпреки наличието на алтернативни, оперативно съвместими системи на НАТО, които да отговарят на нейните отбранителни изисквания".


Санкциите на Министерството на финансите предвиждат забрана за издаване в САЩ на каквато и да е лицензия за износ за Президентството на отбранителната индустрия, както и замразяване на активите на Демир и тримата други служители.


От своя страна турското външно министерство заяви, че отхвърля и осъжда едностранните санкции на САЩ. Турското външно министерство увери, че страната ще предприеме необходимите мерки срещу това решение, което "неизбежно ще се отрази негативно на отношенията" между двете страни. "Турция също няма да се въздържа от мерките, които смята за необходими, за да гарантира националната си сигурност", заяви министерството.


На свой ред руският външен министър Сергей Лавров заяви: "Въпросните санкции са поредната проява на арогантно отношение към международното право, проява на незаконни принудителни едностранни мерки от страна на САЩ. Тази стъпка не добавя авторитет на САЩ на международната сцена като участник, отговорен за разделението на труда, особено в областта на военно-техническото сътрудничество".

 

Миналия петък американският сенат прие годишния Закон за разрешаване на националната отбрана (NDAA), законопроект, който включва санкции срещу газопровода „Северен поток 2" и Турция. Законът за разрешение за национална отбрана включва разширяване на санкциите, като много от тях са насочени към Русия и страните, които работят с нея, включително Турция, за закупуване на ракети С-400 от Москва.

Зенитно-ракетната система С-400 Триумф  осигурява високоефективна защита срещу въздушни удари със стратегически, крилати, тактически и други балистични ракети. Тя е в състояние да удря цели, които се движат във въздуха, включително самолети и крилати ракети, от разстояние 400 километра.

Станете почитател на Класа