"Градът на бъдещето"

През 2021 Тойота започва изграждането на "града на бъдещето". Голяма част от него ще бъде под земята. Колите ще се движат без водачи, а домакинството ще се поеме от изкуствен интелект. Кой ще живее в него?

Фотогалерия:

Как би могъл да изглежда градът на бъдещето? Най-голямата японска автомобилна компания Тойота има отговор на този въпрос. Тя планира да построи град, в който автомобилите ще се движат без водачи, за инфраструктурата ще отговарят роботи, а за поддържането на домакинството ще се използва изкуствен интелект.

 

Що е то "град на бъдещето"?

  • Как би могъл да изглежда градът на бъдещето? Най-голямата японска автомобилна компания Тойота има отговор на този въпрос. Тя планира да построи град, в който автомобилите ще се движат без водачи, за инфраструктурата ще отговарят роботи, а за поддържането на домакинството ще се използва изкуствен интелект.

Градът, планиран от Тойота, ще носи името Woven City. В него ще живеят около 2000 души - служители на фирмата и техните семейства. Градът ще бъде построен на мястото на стар автомобилен завод с площ от 70 хектара, недалеч от град Фуджияма. В него ще се провеждат научни изследвания. Там ще се тестват и последните технически новости.

"Woven City" - градът-лаборатория

  • Градът, планиран от Тойота, ще носи името Woven City. В него ще живеят около 2000 души - служители на фирмата и техните семейства. Градът ще бъде построен на мястото на стар автомобилен завод с площ от 70 хектара, недалеч от град Фуджияма. В него ще се провеждат научни изследвания. Там ще се тестват и последните технически новости.

В Woven City високите технологии ще бъдат част от нормалния живот. С изграждането на тази жива лаборатория Акио Тойода, 63-годишният президент на Тойота, сбъдва една своя мечта. Той представи плана си на международната изложба Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас.

Мечтата на Акио Тойода

  • В Woven City високите технологии ще бъдат част от нормалния живот. С изграждането на тази "жива лаборатория" Акио Тойода, 63-годишният президент на Тойота, сбъдва една своя мечта. Той представи плана си на международната изложба Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас.

Важна роля в града на бъдещето ще играят автомобилите без водачи, разработвани от Тойота. Те ще бъдат използвани за превоза на хора, но ще служат и като мобилни офиси, магазини и дори като хотели на колела. Архитектът на града на бъдещето Бярке Ингелс представя един от тези автомобили (на снимката).

Автомобили без водачи

  • Важна роля в "града на бъдещето" ще играят автомобилите без водачи, разработвани от Тойота. Те ще бъдат използвани за превоза на хора, но ще служат и като мобилни офиси, магазини и дори като хотели на колела. Архитектът на "града на бъдещето" Бярке Ингелс представя един от тези автомобили (на снимката).

E-pallete е мултифункционален електронен автомобил, който може да се използва за различни цели. С модела, който се вижда на снимката, могат да се превозват пътници. Други модели обаче биха могли да бъдат използвани и като мобилен офис, магазин или хотел на колела - със съответното оборудване на салона. Концернът Тойота представи първите такива автомобили преди две години на автосалона в Лас Вегас.

E-pallete: знаете ли какво е това?

  • E-pallete е мултифункционален електронен автомобил, който може да се използва за различни цели. С модела, който се вижда на снимката, могат да се превозват пътници. Други модели обаче биха могли да бъдат използвани и като мобилен офис, магазин или хотел на колела - със съответното оборудване на салона. Концернът Тойота представи първите такива автомобили преди две години на автосалона в Лас Вегас.

Проектирането на Woven City е поверено на известния датски архитект Бярке Ингелс. Официалното строителство ще започне през 2021 година. По-голямата част от инфраструктурата ще бъде разположена под земята. Сградите ще бъдат построени от дърво, а по покривите ще има слънчеви батерии. Преди години Бярке Ингелс се прочу с проектирането на централата на Гугъл.

Архитектът на "града на бъдещето"

  • Проектирането на Woven City е поверено на известния датски архитект Бярке Ингелс. Официалното строителство ще започне през 2021 година. По-голямата част от инфраструктурата ще бъде разположена под земята. Сградите ще бъдат построени от дърво, а по покривите ще има слънчеви батерии. Преди години Бярке Ингелс се прочу с проектирането на централата на Гугъл.

Тойота не е първата компания, планирала да построи умен град. Съвсем наскоро южнокорейският концерн Хюндай представи подобна концепция. През 2017 година и Гугъл обяви, че възнамерява да реализира подобен проект в Торонто - на площ от 5 хектара.

Не е само Тойота

  • Тойота не е първата компания, планирала да построи "умен град". Съвсем наскоро южнокорейският концерн Хюндай представи подобна концепция. През 2017 година и Гугъл обяви, че възнамерява да реализира подобен проект в Торонто - на площ от 5 хектара.

Само допреди няколко години мнозина причисляваха летящите коли към сферата на фантастиката. Днес вече са разработени десетки проекти за този вид возила. Част от тях дори вече се тестват в реални условия. Японците бяха едни от първите, представили летящи автомобили. На снимката се виждат летящите коли Cartivator, в чиято разработка е участвал и концернът Тойота.

Летящите коли вече са реалност

  • Само допреди няколко години мнозина причисляваха летящите коли към сферата на фантастиката. Днес вече са разработени десетки проекти за този вид возила. Част от тях дори вече се тестват в реални условия. Японците бяха едни от първите, представили летящи автомобили. На снимката се виждат летящите коли Cartivator, в чиято разработка е участвал и концернът Тойота.
     
  • Автор: Наталия Позднякова

Станете почитател на Класа