Захарова отговори на протеста на САЩ по повод разполагането на руски ракети в Куба

Съединените щати чакаха излизането от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие, за да започнат да разполагат своите ракети в целия Европейски съюз по руските граници. Те обаче не бяха подготвени за факта, че Русия няма да наблюдава спокойно какво се случва, а ще действа по подобен начин.

 

 

 

 

Русия обмисля възможността да постигне съгласие с кубинското правителство за реорганизиране на старите военни бази, за да се разположат там още съвременни руски ракети.

Между другото, в момента няма официални решения по този въпрос, но САЩ вече изразяват своето възмущение и протести.

Протестът прозвуча от устата на Морган Ортагус, която се специализира в борбата с тероризма и е представител на Държавния департамент на САЩ. Тя заяви, че Щатите настояват Русия да отхвърли всички опити за постигане на съгласие за разполагане на ракети в Куба.

Защото това било заплаха за американската нация и ще започне нова Студена война.

От името на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова отговори на думите на Ортагус.

Захарова отбеляза, че Русия никога не е обръщала внимание на протестите на САЩ и няма да започне да променя плановете си при поискване.

Освен това американците трябва да си спомнят за своите ракети със среден и малък обсег, които разполагат в Европа. В тази ситуация Русия се грижи само за собствената си сигурност.

По-рано съобщихме, че в Куба са пристигнали руските крилати ракети «Калибър». Във връзка с изострянето на отношенията със САЩ те могат и да останат там.

 

 

 

 

Както съобщават руските СМИ, Русия активо предприема мерки в отговор на отказа на Вашингтон да спазва Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие. Тези дни САЩ изпитаха крилата ракета с далечина на поразяването над 500 км.

Проява на най-активни действия от страна на Русия ще стане разполагането на аналогично въоръжение на територията на Куба. Подобна реакция на Кремъл е своеобразно предупреждение към САЩ.

«Американските военни кораби през цялото време «следваха» руската фрегата, която има на въоръжение крилатите ракети «Калибър». На този етап «Калибрите» само «посетиха» Куба, но те могат и да останат там», отбелязват военните експерти.

По-рано в Мрежата се появи информация, че руските крилати ракети «Калибър» ще бъдат снабдени с ОТРК «Искандер».

Тяхната мобилност е не само в морето, но и на земята, което предполага ефективото им използване практически във всяка точка на планетата. Дори разполагането на «Калибрите» на територията на Венецуела, намираща се по-далеко от границата на САЩ от Куба, ще им позволи да достигнат до всички американски военни бази по крайбрежието на Атлантическия океан.

«Калибрите» от 2015 до 2017 година нанасяха удари на терористите от далечина над 2 хиляди км чрез фрегатите «Адмирал Есен», «Адмирал Григорович», а също от подводниците «Краснодар», «Великий Новгород» и «Колпино». Тези и други кораби и супер-подводници могат да изпълняват задачи в зоната на Карибско море, в Тихия и Атлантическия океани», цитира «Независимая газета» мнението на експертите.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа