Лавров: Няма споразумение за примирие на преговорите за Либия

"Преговорите за договаряне на безусловно и безсрочно спиране на огъня в Либия не се увенчаха с пробив, въпреки че на тях бе постигнат напредък", заяви днес пред репортери руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс, съобщи БТА.

По думите на ръководителя на руската дипломация премиерът на Правителството на националното съгласие в Триполи Файез Сарадж и ръководителят на Висшия държавен съвет на Либия Халед ал Мешри са подписали споразумението за спирането на огъня, но Халифа Хафтар, командващият базираната в Източна Либия така наречена Либийска национална армия, която се опитва да превземе столицата Триполи, е поискал още време, за да обмисли въпроса.

 

 

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Хафтар е поискал време за размисъл по споразумението до утре сутринта.

Днес лидерите на враждуващите лагери в Либия проведоха в Москва непреки мирни преговори. Русия и Турция призоваха двата лагера да подпишат обвързващо споразумение за примирие, с което да бъде сложен край на продължаващата от девет месеца война и да бъде отворен пътят за стабилизиране на ситуацията в Либия.

По-рано днес Сарадж отказа да се срещне с Хафтар.

Станете почитател на Класа