"Япония не е убедила Москва, че американските ракети Aegis Ashore ще бъдат само за отбрана "

Токио не успя да убеди Москва, че възнамерява да разположи американските ракетни системи Aegis Ashore на своята територия единствено за отбранителни цели, заяви в петък заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. Той даде изявлението след разговори с японския му колега Такео Мори в Токио. Дипломатите проведоха срещата си като част от 11-ия кръг на стратегическия диалог Русия-Япония.


"Не вярваме, че разполагането на тези системи ще служи само на задачата на отбраната на Япония срещу хипотетични удари от Северна Корея", цитира ТАСС руският дипломат. "В тези системи виждаме определен потенциал, който може да повлияе неблагоприятно на руския арсенал за стратегическо сдържане."


Япония планира да разположи две системи за противоракетна отбрана Aegis Ashore в префектурата Ямагучи в югозападната част на главния остров на страната Хоншу и в северната префектура Акита до 2023 г. Въпреки това местните власти все още не са дали съгласието си за разполагането.


Токио заяви, че системите за противоракетна отбрана ще защитят цялата територия на страната от удари от балистични ракети.

Станете почитател на Класа