Колумб е бил прав за канибалите аборигени

Група изследователи от Музея по естествена история във Флорида (САЩ) вярват, че аборигените Карибци - за които се смята, че са канибали - вече са били там през 1492 г., когато Христофор Колумб пристига в Америка. Това твърди, проучване, публикувано в Scientific Reports.


Експертите са открили, че това племе е нахлуло в северните Кариби през 800 г. сл. Хр. В., стотици години по-рано, отколкото се смяташе досега, така че те вече са обитавали тази област, когато испанските колонизатори пристигнали в края на XV в., точно както твърди Колумб.


Експерти от този американски музей анализирали черепите на първите жители на Карибите и открили, че сред тях има членове на това коренно племе.


Колумб твърди, че „тихоокеанските Аравахи, който също са живели там, са били тероризирани от нашествието на Карибците, които практикуват отвличането на жени и канибализъм на мъжете". „Ще трябва да преосмислим всичко, което сме смятали, че знаем", каза Уилям Кийгън, главен изследовател на музея.


Изследването разкри и маршрут на миграция на карибците от Южна Америка към Карибите, който досега беше неизвестен, което „наистина беше изненадващо".


По този начин те открили, че първите колонизатори на Карибите пристигат от Юкатан и се разпростират до Куба и Северните Антили. Втората вълна идва от Аравахите, които отиват в Куба и Бахамските острови между 800 и 200 г. пр. Н. Е. В. Третата вълна на миграция се провежда около 800 г. сл. Хр., когато Карибците отишли на север, пристигайки в Испания и Ямайка, а по-късно и на Бахамските острови, където се заселили.


"Карибците нашественици били в движение", обясни Кийгън. Той обясни също, че макар те и Аравахите да са врагове, понякога са живели заедно поради „случайни бракове". "Може би е имало някакъв канибализъм, ако трябва да изплашите враговете си - това е много добър начин да го направите", добави изследователят.


Кийгън обясни, че испанската монархия решила да поробва тези аборигени, след като те отказали да се обърнат към християнството. Той обаче заключи, че европейското възприемане на Карибите и техните практики оказват голямо влияние върху историята на региона.

Станете почитател на Класа