ИД определи убийството на Солеймани като „божествена намеса“, която ще я въздигне отново

Терористите от ИД се зарадваха на смъртта на иранския генерал Касем Солеймани, според седмичен вестник, свързан с групата, която някога контролираше голяма част от Сирия и Ирак.


Солеймани беше убит от удар на американски дрон на 3 януари, докато шофирал в международното летище Багдад в Ирак. В отговор Иран извърши ограничена атака по американските бази в Ирак с балистични ракети, като не предизвика жертви, а демонстрира способност да удря американските активи при желание.


Една редакционна статия за джихада внимателно не кредитира САЩ за убийството и дори не споменава Солеймани по име. Статията злорадства по историческа аналогия, като се позовава на „римско-персийските войни", които позволиха на ранните мюсюлмани да надвият и Персия - днешен Иран - и части от Източната Римска империя, известна още като Византия.


Вестникът също така съобщава, че САЩ и съюзниците им прекратяват операциите срещу ИД, и това дава възможност за възраждането на групата, според журналистката Мина Ал Лами.


Въпреки че ИД не е напълно унищожена, тя не контролира нито една територия от месеци. Бойците от Кудс на Солеймани бяха сред онези, които обърнаха прилива срещу „халифата на ИД", заедно със сирийската армия и руската експедиционна сила в Сирия - докато подкрепяната от САЩ иракска армия и кюрдски милиции напредваха от Северна Сирия и Ирак.


Позовавайки се на възможността ИД да се появи отново, САЩ отказват да се оттеглят от Ирак в открито пренебрежение към своите „партньори" от правителството в Багдад. Иракските депутати приеха резолюция, изискваща изтеглянето на САЩ малко след убийството на Солеймани, но Държавният департамент заяви в петък, че нищо подобно не се случва.


Както САЩ, така и няколко техни съюзници по НАТО за момента прекратиха обучителните операции на иракските сили за сигурност, като се подготвиха за ирански репресии. Някои съюзници дори изтеглиха своя персонал от Ирак в съседния Кувейт.

Станете почитател на Класа