Ирак помоли САЩ да подготвят изтеглянето на войските си

Временният премиер на Ирак Адил Абдул-Махди помоли Съединените щати да изпратят делегация, която да започне подготовка за изтегляне на техните войски от страната, съобщиха от неговият кабинет в петък.


В телефонен разговор късно в четвъртък с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, Абдул-Махди „поиска да бъдат изпратени делегати в Ирак, за да се установят механизмите за прилагане на решението на парламента за безопасното изтегляне на чуждестранните сили от Ирак", предава AFP.


Около 5 200 американски войници са разположени в бази в Ирак, за да подкрепят местните войски за предотвратяване възобновяването на Ислямска държава (ИД).


Те съставляват по-голямата част от широка коалиция, ръководена от САЩ, поканена от иракското правителство през 2014 г. да помогне в борбата с джихадистите.


Разгръщането се основава на споразумение между правителствата на двете страни, което никога не е било ратифицирано от иракския парламент. В неделя парламентът гласува за отмяна на поканата и изтегляне на всички чуждестранни войски.

Станете почитател на Класа