САЩ опитали да убият и друг ирански командир в Йемен едновременно със Солеймани

Съединените щати са се опитали безуспешно да убият иранския командир Абдул Реза Шахлай в Йемен, същата вечер на 2 януари, която сложи край на живота на иранския генерал Касем Солеймани с атака на дрон в Багдад (Ирак), разкриха запознати с въпроса американски служители, съобщава The Washington Post.


Според американския вестник, който не предоставя допълнителни подробности за това какви средства са били използвани по време на военната операция, Реза Шахлай е "финансов и ключов командир на Силите на Кудс на Революционната гвардия на Иран", която по това време се оглавява от Солеймани.


Миналия декември Вашингтон предложи награда от 15 милиона долара на всеки, който предостави подробности относно финансовите дейности, мрежите и партньорите на Реза Шахлай.


Провалената операция показва, че убийството на Солеймани е било част от по-широка операция, повдигайки въпроси дали мисията е предназначена да парализира ръководството на Ислямския революционен гвардейски корпус или просто да предотврати неминуемо нападение срещу американци, както първоначално обяви администрацията на Тръмп.


Тайните военни операции на САЩ в Йемен, където гражданска война създаде най-тежката хуманитарна криза в света, са обвити в секретност. Американските представители заявиха, че операцията срещу Шахлай остава силно класифицирана и отказаха да предадат подробности, освен, че е била неуспешна, добавя изданието.


Източниците твърдят също, че служителите на Пентагона са наблюдавали и двете атаки и са обсъждали да ги обявят заедно, ако бяха успели. "Ако го бяхме убили, щяхме да се похвалим с това същата вечер", казал един от служителите.


Друг висш служител заяви, че и двете атаки са разрешени по едно и също време и че САЩ не разкриват мисията Шахлай, тъй като тя не е извършена според плана. Източникът добави, че командирът може да бъде цел в бъдеще, въпреки че двете страни са изразили интерес да намалят кризата и да охладят станалата експлозивна ситуация в региона.

Станете почитател на Класа