Военните и полицията са нащрек в Оман след смъртта на султан Кабус

Десетки бронирани превозни средства и войници бяха забелязани да обикалят улиците на Маскат, след смъртта на оманския султан Кабус бин Саид ал Саид. Той почина след 50 години на власт, оставяйки без наследник ключовият посредник между САЩ и Иран. Военните са нащрек на фона на несигурността за наследника на монарха.


В допълнение към обявяването на състояние на тревога, което изглежда не е нещо повече от предпазна мярка, висшият военен съвет на Оман призова също кралското семейство да се срещне, за да нопредели следващия владетел на страната, съобщават държавните медии в Оман.


Ако управляващото семейство не може да постигне споразумение в рамките на три дни, уставът от 1996 г. изисква комитет от военни лидери, съдебни служители и депутати да възкачат на трона лицето, посочения от бившия султан, чието име са съхранява в запечатано писмо.


Има слухове, че новият владетел на Оман ще е Хайтам бин Тарик ал Саид, който дори е положил клетва за вярност като султан, за да наследи своя братовчед Кабус бин Саид, но все още няма официално потвърждение от правителството на Оман.

Станете почитател на Класа