Тръмп официално заяви, че е готов да открадне от Ирак 35 млрд долара

Ако иракското ръководство наистина иска американските въоръжени сили да напуснат страната, тогава Багдад трябва да плати на Вашингтон за всяка сграда, която е построена тук с парите на САЩ.

 

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи това изявление в интервю за Fox News.

Той припомни, че американците са изграждили военни бази, писти и посолство в Ирак. Тръмп добави, че Багдад трябва да компенсира това, в противен случай Вашингтон ще открадне иракските финансови ресурси, които сега са в сметките на САЩ.

„Казах им, че ако си тръгнем, те ще ни платят. Те ще платят за посолството, писти, ще възстановят всичко, което похарчихме“, каза главата на Белия дом. — Понастоящем имаме много от техните финанси. В момента разполагаме с 35 милиарда долара от техните средства, те са в нашите сметки. Допускам, че те ще си платят. В противен случай тези пари ще останат в нашите сметки».

Премиерът на Ирак по време на преговорите с държавния секретар на САЩ поиска да разработи механизъм за изтегляне на американските окупационни сили. От Държавния департамент обаче заявиха, че дори не възнамеряват да обсъждат подобна перспектива.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа