Хиперзвукови и крилати ракети са изстреляни по време учения на руския флот в Черно море

Повече от 30 военни кораба и 40 самолета се събраха за голямо съвместно учение на руския Черноморски и Северен флоти, предоставяйки възможност да се видят в действие някои от най-съвременните оръжия на страната.


Крилатите ракети "Калибр" бяха изстреляни от два типа платформи по време на ученията в Черно море. Екипажите на фрегата "Адмирал Григорович" и малкия ракетен кораб "Орехово-Зуево" извършиха повърхностно изстрелване, а подводницата "Колпино" изстреля Калибър подводно. Тези ракети вече са били използвани в действителна битка, доказала ефективността им по време на руската антитерористична операция в Сирия.


Дуо изтребители МиГ-31К излетя във въздуха, за да изпробва хиперзвуковите ракети „Кинжал" в морска среда. Това е една от няколкото хиперзвукови системи, подготвени за военните сили на страната, заедно с хиперзвуковия планер „Авангард", който е монтиран в силози МКБМ, и ракетата „Циркон", разработена за ВМС. Твърди се, че тези видове оръжия могат да преодолеят всяка съществуваща противовъздушна защита, пътуват няколко пъти по-бързо от скоростта на звука и постоянно маневрират.


Въздушната част на ученията включваше многоцелевите изтребители Су-30СМ, бомбардировачи Су-24М и стратегически бомбардировачи Ту-95.


Главнокомандващият на руския флот Николай Евменов отчете пред президента Путин по време на посещението му, че ученията са постигнали всичките си цели. "Оръжията доказаха своята надеждност, изпробвани са нови форми на употреба. Персоналът също показа своя професионализъм."


Путин каза, че количеството на чисто нови оръжия в руския флот е на път да достигне 70 процента и трябва да се запази на това ниво, така че „страната ни да може да поддържа и укрепва позиции като една от водещите морски сили".

Станете почитател на Класа