Турски поток е въпрос на "национална и енергийна сигурност" за Турция и ЕС ... и САЩ не могат да го дерайлират

Тръбопроводът Турски поток, доставящ руски газ за Турция през Черно море, ще засили енергийната сигурност на цяла Южна Европа и САЩ няма да му попречат, заяви Сакир Арикан, управляващ директор на TurkAkim Gas.


Многоочакваният газопровод от 930 км беше пуснат от руския президент Владимир Путин и неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган по време на специална церемония. Мащабният инфраструктурен проект беше завършен за по-малко от три години, въпреки активната съпротива от Вашингтон.


САЩ бяха обезпокоени, че проектът ще направи Европа прекалено „зависима" от руските енергийни доставки - и по-малко нетърпелива да купува по-скъпия американски ВПГ. На въпроса дали очаква допълнителни американски опити за дерайлиране на проекта, като заплахи за санкции, Арикан отговори „Не мисля, защото тръбопроводът вече е завършен и задействан ... Всичко е готово."


Това не е първият път, когато Вашингтон заплаши Анкара със санкции, отбеляза политическият анализатор Юсуф Ерим, като се позова на натиска на САЩ да спре купуването от Турция на руските системи за ПВО през миналата година, което в крайна сметка се провали.


Турците показаха, че са готови да се придържат към оръжията си, що се отнася до въпросите на националната сигурност ... и Турски поток е въпрос на национална сигурност, що се отнася до енергетиката.


Арикан, чиято компания изгради турския участък от газопровода, добави, че „новият маршрут през надеждна транзитна страна, ще повиши сигурността на доставките на газ в този регион".


"Ние бяхме домакин на президента на Сърбия [Александър Вучич] и българския премиер [Бойко Борисов] тук. Освен това имаше някои гости от други страни в Южна Европа", каза Арикан. "Този газ ще отиде директно в тези страни - Гърция, Северна Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина, [Сърбия], България, може би Румъния, и след това ще отиде до Унгария и Австрия."


Стартирането на TurkStream позволи на Анкара да постигне диверсификация на маршрутите за доставка на енергия, която тя търсеше от края на 90-те години.


Тръбопроводът е „важен за Турция, тъй като ние не сме производители на газ", каза той пред RT. Газът ще пристигне директно от Русия до приемна станция, разположена на около 100 км западно от Истанбул, захранваща най-големия град в Турция, но и индустриалните зони около него.

Станете почитател на Класа