МиГ-25: Най-бързият в света боен изтребител

Сред високоскоростните военни изтребители МиГ-25, създаден от конструкторското бюро на А. Микоян по времето на бившия СССР, все още е номер едно в света, пише военният наблюдател Мори Кентаро. Колко дълго ще продължи легендата?

 

 

Вече половин век този изтребител носи гордото име «най-бързият в света»

Ако говорим за бързо транспортно средство, сещаме се за самолет. И ако говорим за военни самолети, то това са високоскоростните изтребители, чиято задача е да преследват и унищожават вражески самолети. Този, който е по-бавен, губи. Ето затова военните самолети летят със скорост, превишаваща скоростта на звука -1224 км/ч.

Сред високоскоростните военни изтребители МиГ-25, създаден от конструкторското бюро на А. Микоян по времето на бившия Съветски съюз, все още е „номер едно“ в света. Практическата скорост на тази машина достигна 3,2 Маха. (Това е разузнавателен самолет от тази серия без оръжие). През 1962 г. МиГ-25 постави световен рекорд, достигайки средна часова скорост 2981,5 км по трасе от 500 километра с радиус 80 километра. Този рекорд не е счупен досега. Скоростта на най-новия изтребител на японските ВВС F-35A е 1.6 Мах. Това е половината от невероятните 3.2 Маха, които показва МиГ-25.

Целта на създаването на такъв вид бърз изтребител в СССР е създаването на оръжие за противодействие на т. нар. Военни самолети от „клас 3М“, създадени през 60-те години в САЩ. Те включваха разузнавателния самолет А-12 (SR-71 Blackbird) и стратегическия бомбардировач XB-70.

МиГ-25 също постави световен рекорд и по скороподемност. При максимална тяга самолетът достига височина 35 000 метра за 4 минути 11 секунди.

Това е един от най-добрите изтребители прехващачи в света. СССР създаде голям брой от тези самолети, износът им също бе огромен.

Изтребителите МиГ-25 активно участваха в реални бойни операции. През 1971 г. в Египет дебютира разузнавателната версия на машината МиГ-25Р. Той предизвика шок, развивайки скорост в рамките на Мах 3.2 и дори когато беше засечен от радарите, остана недостижим за вражеските изтребители и ракети. По време на войната в Персийския залив през 1991 г. МиГ-25 свали американския F/A-18. В изтребителни битки това беше първото поражение на американците след войната във Виетнам.

 

 

На базата на МиГ-25 в съвременна Русия вече е създадена нова машина — МиГ-31. Тя от своя страна послужи за прототип на проекта на изтребител-прехващач от пето поколение МиГ-41, който наследи най-добрите качества на своя предшественик. Трябва да се отбележи, че в същото време МиГ-41 вече развива не три, а четири Маха.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа