САЩ знаели за иранската ракетна атака поне 12 часа преди началото й

Американците са знаели за ракетната атака  на две техни военни бази в Ирак поне 12 часа преди тя да се случи, предаде Би Би Си. Иран предупредил Ирак за нея, а иракчаните са предупредили САЩ, чието разузнаване вече е имало информация какво и къде се готви.

Според американски медии в момента на изстрелването на ракетите всички американски военнослужещи от двете бази вече са се намирали в подземни бункери.

Според неофициални мнения от американската администрация атаката на Иран има строго вътрешнополитически цели, а не цели задълбочаване на конфликта със САЩ. Си Ен Ен твърди, че веднага след края на атаката Техеран три пъти е изпратил послания на Вашингтон, че няма намерения да продължи нападенията.

Ракетният обстрел , при който не пострада нито един щатски военен, се оказа изгоден и за САЩ, и за Иран. Чрез него властите в Техеран изпълниха публичните си обещания, че ще отмъстят за смъртта на генерал Касем Солеймани. Във Вашингтон пък ракетната атака стана повод Тръмп да прояви миролюбие от позицията на по-силния.

 В обръщението си към нацията преди това президентът на САЩ заплаши с разработените смъртоносни хиперзвукови оръжия, но в крайна сметкаобяви само нови икономически санкции.

Часове по-късно постоянната представителка на САЩ в ООН Кели Крафт написа в писмо до Съвета за сигурност на ООН, че Вашингтон е готов за сериозни преговори с Иран без предварителни условия.

Постоянният представител на Иран в ООН Маджид Тахт Раванчи увери, че Техеран е приключил отмъщението си за смъртта на Солеймани и няма да предприема нови военни действия, ако САЩ също се въздържат от военна сила.

Станете почитател на Класа