Удобно е либералите да обвиняват климатичните промени за австралийските пожари, но арестите на подпалвачи показват друго

Докато Австралия гори, холивудските любимци масово скачат върху климатичната писта. Но в действителност, освен горещините, именно двойни фактори на безразсъдство и палежи играят решаваща роля в мащаба на пожарите в целия континент.


Близо 200 души, които са арестувани от полицията в пет от седемте щата на Австралия от септември насам, са виновни за много от тези опожарявания, а сухата растителност и дълготрайната суша са създали перфектните условия, които позволяват на пожарите да се развилнеят.


Като журналист в селска Виктория по-рано в кариерата си - десетилетия преди климатичната криза да се превърне в популярен термин - често виждах огньове да пламват през по-сухите месеци, да хвърчат нагоре и надолу по тревните площи с невероятна бързина и да изпращат топки огън от връх до връх на дърветата. Това беше плашеща, но впечатляваща гледка, като че нарочно създадена за да направиш стряскаща фотография.


Толкова сънлив беше тогава градът, че колегите и аз се шегувахме, че може би пожарните започват тези пожари, само за да има какво да правят.


Между другото, през ноември доброволец пожарникар беше арестуван и обвинен в седем броя палежи в един австралийски щат, точно когато започна този пожарен сезон. Но проблемите в тази професия са само малка част от това, което всъщност е истинският проблем.


Умишленият или необмисленият палеж е виновен за близо 50 на сто от пламъците, като близо половината от тях са запалени от юноши. А училищните ваканции са лошо време за пожарите. Небесните светкавици отговарят за още 10% от запалванията.


Още в края на 80-те години на миналия век в Австралия земеделските стопани периодично са изгаряли саморасляците суха растителност през по-хладните месеци, с цел да се намали количеството гориво, до което може да достигне неконтролираният пламък при евентуален пожар. Това се смята за по-малката от двете злини.


Когато проблемите с климата излязоха на дневен ред, на този тип контролирано изгаряне вече се гледа намръщено от еколозите.


Спорът относно предимствата и недостатъците на предписаното изгаряне върви с променлив успех, като през последните години зеленото лоби има превес, а и аргументът в полза на умишленото подпалване на пожари води до лош PR. Но то съществува и явно се практикува.


И няма как да не се засмеете, като си представите за секунда, че вместо да викат разпалено и доблестно за изменението на климата, Кейт Бланшет или Дженифър Анистън ще изнесат страстна реч за ползите от контролираното изгаряне или за важността на по-суровите присъди за палежите и подпалвачите.


Дори ако тези мерки биха могли да спасят милиони декари храсти и хиляди от любимите им коали.

Станете почитател на Класа