#BAFTAsSoWhite - спорът за награди отново е расово оцветен

Номинираните за тазгодишните награди BAFTA имат едно общо нещо - всички са бели, о ужас!. Коментиращите се отправиха към Twitter, за да се оплачат под хаштага #BAFTAsSoWhite.


Британската академия за филмово и телевизионно изкуство представи своите номинации за 2020 г. във вторник, предизвиквайки буря от противоречия по повода. Всичките 18 звезди номинирани за най-добър актьор, актриса, поддържащ актьор и поддържаща актриса, са бели. Две актриси, Марго Роби и Скарлет Йохансон, са номинирани по два пъти.


Феновете на филмите поеха към Twitter, за да избухнат. "Нещата трябва да се променят", написа сценаристката Сара Долард. „Демографията на членовете, процедурата на гласуване, изравняване на полето за игра и скрининга... Това не може да се случи отново. "


Спорът във вторник не е първият път, когато се провежда кампания с хаштаг, за оплакване от предполагаемата липса на разнообразие в развлекателната индустрия. Наградите BAFTA през 2015, 2016 и 2017 също бяха бламирани за изключване на малцинствени актьори и актриси. Отвъд Атлантическия океан кампанията #OscarsSoWhite стартира през 2016 г., като дори президентът Барак Обама взе отношение, питайки Холивуд „дали хората от всички раси получават честно отношение".


Що се отнася до това дали самите филми са били добри, в дискусията се губи много. Коментаторите в Twitter настояха, че актьорите Лупита Нионг, Дженифър Лопес, Аквафина и Синтия Ериво участват в спектакли, достойни за награда. Някои „цинични" коментатори обаче не са съгласни и твърдят, че „ако не си достатъчно добър, не заслужаваш номинация".


Режисьорката на наградите на БАФТА Ема Бахер се включи в спора във вторник, като заяви пред Hollywood Reporter, че организацията й ще се радва да номинира не-бели актьори и актриси, ако бъдат представени достатъчно добри филми с участието им.


„Бихме искали да видим повече разнообразие в номинациите, това продължава да е проблем за цялата индустрия", каза тя. „Мисля, че трябва да се направят още филми, давайки шанс на хората да ги видят. Абсолютно бихме искали да видим повече разнообразие, но аз също не искам да се отнема от тези, които празнуват днес."


В допълнение към спора, феновете бяха възмутени от решението на BAFTA да номинира само мъже в категорията си „Най-добър режисьор", като мнозина се оплакват, че режисьорката на „Малки жени" Грета Гервиг заслужава номинация. Гервиг беше пренебрегната и на неотдавнашните награди "Златен глобус", където също имаше цял мъжки списък от режисьори.


Есенцията на спора е – да се номинират и награждават стойностни изпълнения и произведения или да се въведат накрая твърди расови и джендър квоти за номиниране, които да укротят войнстващите „будни и съвременни" активисти и фенове.

Станете почитател на Класа