Златото скочи над 1600 долара, след като Иран отмъсти на САЩ

Цените на златото достигнаха нови максимуми, като скочиха с повече от два процента в сряда, когато инвеститорите се затичаха към сигурни убежища, след като Иран започна ответни удари по редица съоръжения на американските сили в Ирак.


Цената спот на златото надхвърли 1,610 долара за унция по време на търговската сесия - цена, която не е виждана от март 2013 г. - преди мащабирането обратно под ключовото ниво.


Към 07:47 GMT жълтият метал се търгуваше на $ 1,589.10, постигайки почти един процент печалба. Фючърсите на златото в САЩ също се увеличиха с близо 0,9 процента до 1,588,80 долара за унция, след като докоснаха 1 605,80 долара по-рано през деня.


Напрежението в Близкия изток също така подкара паладия към рекорди за всички времена, като допълнително затвърди статута му на най-ценен благороден метал в света. Той скочи до 2 058 долара, според Kitco News.


Скъпоценните метали се надбягват откакто Вашингтон и Техеран започнаха със заплахите миналата седмица, след като американски въздушен удар уби иранския генерал Касем Солеймани. Малко след целенасоченото убийство Техеран обеща да отмъсти и осъществи заплахата във вторник вечерта, като се прицели в американските съоръжения в Ирак и предупреди, че ще удари съюзниците на САЩ в региона, ако тяхната територия бъде използвана за последващи атаки срещу Иран.

Станете почитател на Класа