Американците спешно напускат Ирак

Американските военни започнаха спешна евакуация от Ирак.

 

Войската на САЩ, разположена в Ирак, започна спешно да напуска страната. Постъпва информация за провеждането на мащабна евакуация на военния контингент на САЩ. За това свидетелства официалното писмо, чието съдържание бе потвърдено от Централното командване в Близкия Изток (CETKOM). За това съобщи агенция AFP. От Пентагона на този етап заявяват, че не разполагат с такива сведения.

 

 

В съответствие с текста на официалното писмо, което командването на САЩ е изпратило в Багдад, извеждането на военните от Ирак е обусловено от уважение към суверенитета на страната. В документа обещават да извършат пълна евакуация на военните бази на САЩ и на личния състав в рамките на бликите седмици или дори дни.

В социалните мрежи се появи снимка на писмото. Според наличните данни, това е чернова на документа, който «случайно» попаднал в Мрежата, но, както заявяват осведомени лица, оригиналът не се различавал с нищо от черновата.

Документът е истински, но бил «чернова» и бил изпратен по погрешка.

 

 

 

 

През изминалата нощ във въздуха над т.нар. «зелена зона» на Багдад се появиха американски вертолети. Предполага се, че те са извършвали евакуация на сътрудниците от посолството на САЩ в Ирак. Впрочем, по този повод на този етап няма никакви коментари от Вашингтон.

На свой ред президентът на САЩ Доналд Тръмп категорично заяви, че няма да допусне извеждането на американските войски от Ирак. Той поиска от иракското правителство да заплати харчовете, направени от американската страна за оборудването на американските бази.

Понастоящем Вашингтон се подготвя да въведе икономически санкции против Багдад.

 

 

Станете почитател на Класа