Пекин обвини Вашингтон за подхранване на напрежението в Близкия изток с "военен интервенционизъм"

Китай обвини САЩ в дестабилизиращо присъствие в Близкия изток, описвайки нарастващата враждебност между САЩ и Иран като заплаха за регионалната сигурност.


САЩ не трябва да злоупотребяват с военните си сили, заяви говорителят на китайското външно министерство Ген Шуанг по време на пресконференция в понеделник. Той също така призова Вашингтон и Техеран да проявят сдържаност и да избегнат ескалация на напрежението, след удара с американски дрон, който уби генерал Касем Солеймани, ръководител на елитните ирански сили Кудс.


"Политиката на силата не е нито популярна, нито устойчива. Рисковото военно поведение на САЩ през последните дни противоречи на основните норми на международните отношения.", добави Шуанг, цитиран от Ройтерс.


Китай бе силно критичен към целенасочената атака, описвайки убийството като нарушение на международните норми и дълбоко вредно за регионалната стабилност.


В телефонен разговор с иранския си колега, китайският външен министър Ван Йи заяви, че Вашингтон „злоупотребява със силата" и обеща, че Пекин ще заеме обективна и справедлива позиция, за да помогне за подобряването на ситуацията в Близкия изток.

Станете почитател на Класа