Ирония на ирониите: американските ветерани се завръщат във Виетнам „за по-добър живот“

Звучи почти невероятно, но редица американски граждани решават да материализират неуловимата „американска мечта", като се установят в чужди страни, включително във Виетнам, където много от тях някога бяха ненавистни нашественици.


Виетнам, Лаос, Камбоджа. За много американци тези имена предизвикват мощни спомени и образи на неописуемо насилие и може би са последните места на земята за посещение. И все пак не само американските ветерани и пенсионери посещават Югоизточна Азия, но все по-голям брой от тях са решили да ги направят свой дом. Причината? Мнозина посочват достъпните здравни грижи, евтин наем и повишаващ се жизнен стандарт.


"Стареещите американци водят начин на живот, напомнящ за Флорида, Невада и Аризона, но във Виетнам", неотдавна съобщи Los Angeles Times. „Месечните разходи тук рядко надвишават 2000 долара включващи и помощта на готвач и чистач, дори да живеете в голям град".


Това може би е Иронията на всички иронии. Пенсионираните американски войници и средностатистическите американски пенсионери биха предпочели да рискуват да живеят в чужбина сред предишните си врагове, отколкото да се опитват да свържат краищата с пенсиите си в родината си САЩ. Това не говори много добре за състоянието на капитализма в Америка. Всъщност, да не забравяме, че Виетнам е социалистически!.


И все пак нищо от това няма значение за новопристигащите, някои от които бяха изпратени в азиатските джунгли преди много години, за да помогнат за изкореняването на идеологическите убеждения на заклетия враг на Вашингтон.


Въпреки че виетнамското правителство няма да разкрие точния брой американски ветерани и пенсионери, които живеят постоянно в страната, не е тайна, че страната е облекчила изискванията си за визи за чуждестранните граждани, включително и за американците. Камбоджа, друга нация, която пострада изключително много през военните години, също се оказва много приемлива за чужденци с пенсии за харчене.


„Виетнамците не само са приятелски настроени и приветливи, но храната, наемите и обществените услуги като здравеопазването са изключително достъпни. Освен това никога не сте далеч от красивите плажове. "


За някои ветерани и пенсионери от САЩ тези фактори се оказват неотразимо привлекателни, тъй като са стигнали до мрачното заключение, че месечните им пенсии и обезщетения за социално осигуряване едва покриват нуждите.


Въпреки че наскоро Доналд Тръмп въведе законодателство, което разширява обхвата на медицината върху повече американски ветерани, планът вече е напрегнат под натиска да поеме всички, които отговарят на изискванията. Това е лоша новина за милиони ветерани, много от които отчаяно се нуждаят от физическо и психическо лечение. Заради проблемите си, приблизително 17 ветерани се самоубиват всеки ден.


Днес много американци си задават един прост въпрос: наистина ли си струваше смъртта и разрушенията на войната? Дори оцелелите в продължителната война не бяха посрещнати у дома си като герои, а бяха до голяма степен изолирани от обществото. Междувременно хиляди от тези ветерани все още страдат от физическите и психологическите последици от битката. Сега за тях бившите убийствени полета не само изглеждат по-привлекателни, а дори стават техен дом.


Ще извлекат ли бъдещите поколения американци урока на тази страшна трагедия? Ако американците не се поучат от собствената си история, съдбата им винаги ще се повтаря.

Станете почитател на Класа