Бивш британски командващ: Смъртта на Солеймани се очакваше и беше подготвена, може да донесе опустошителна нова война

Бивш ръководител на Специалните въздушни сили генерал-майор Джонатан Шоу предупреди, че целенасоченото американско убийство на иранския генерал Касем Солеймани заплашва да въвлече Близкия Изток в опустошителна нова война, пред британският вестник The Independent, цитиран от "Фокус".

Генерал-майор Джонатан Шоу, който беше командир на силите на Обединеното кралство в Ирак, когато подкрепяните от Иран милиции извършваха смъртоносни атаки срещу британски и американски войски, написа във в. The Independent, че иранският командващ „може да липсва сега, когато го няма” и възниква риск от избухване на неконтролирано насилие в празнотата, която той оставя след себе си.

Генерал Шоу ръководеше силите, базирани в Басра по време на някои от най-насилствените времена след войната, започната от САЩ през 2003 г. в Ирак. Милициите в региона, като бригадата Бадр и армията на Мехди, проведоха трайна и кървава кампания с иранска подкрепа от границата.

Генерал-майор Сюлеймани, ръководител на силите „Кудс“ в Иранския революционен гвардейски корпус, беше разглеждан като пряк противник на генерал-майор Шоу по време на тогавашните събития
Решението на Доналд Тръмп да нареди убийството няма да елиминира способностите на създадените от него сили, но ще се превърне в катализатор за по-широк конфликт, смята Шоу.

„Единственото нещо, което това убийство няма да бъде, е„ решаващо “в смисъла да бъде заключението на нещо“, каза Шоу. „Страхувам се, че то ще бъде повратна точа на ескалация на конфликта в открита война, която никой в региона, дори самият Тръмп(заради предстоящите избори) не иска.

Бившият директор на Специалните сили продължава: „Една от опасностите от фокуса върху ... Касем Солеймани е, че тя затъмнява по-дълбоката истина, че той е бил въплъщение на една идеология, а не самата идеология; убийството на Сюлеймани няма да убие неговата кауза.

„Смъртта му се очакваше и беше подготвена; Върховният лидер Хаменей спомена Сюлеймани, докато беше жив, като „жив мъченик“ и както той каза, докато обяви приемника на Сюлеймани, плановете на силите „Кудс“ ще останат абсолютно същите. “

Давайки примери от боевете и преговорите в Ирак, Шоу посочи, че иранският командир използва предимно битки за политически цели и убийството му може да премахне това ограничение.

„Бих го определил като забележителен по отношение на преценката, показана при използването му на военни действия за политически цели“, каза бившият ръководител на Специалните сили. „Тази стратегическа преценка за тактически действия го направи макар и по необичаен начин въздържащата сила, която може да се окаже че липсва сега, когато той си отиде.“

Станете почитател на Класа