Путин кацна в Истанбул. Чака Борисов и Вучич

Денята на Путин на Рождество Христово започна с литургия в храм в Санкт Петербург, а след това изненадващо отлетя за Дамаск за среща с президента Башар Асад, който пък го заведе на гроба на Йоан Кръстител.

Руският президент Владимир Путин кацна в Истанбул тази вечер, след като денят му – Рождество Христово започна с литургия в храм в Санкт Петербург, а след това изненадващо отлетя за Дамаск за среща с президента Башар Асад, който пък го заведе на гроба на Йоан Кръстител.

В Турция Путин идва за разговори с колегата си Ердоган, както и за днешния дългоочакван старт на газопровода „Турски поток“.

След пристигането му в Истанбул преговори не е имало, официалната част започвна днес сутринта, заяви прессекретарят на руския ппрезидент Дмитрий Песков.

По думите му преговорите ще са на тема Сирия и Либия.

Напрежението, възникнало между САЩ иш Иран след убийството на генерал Касем Сулеймани ще е една от най-важните теми на преговорите утре, заяви прессекретарят на Ердоган Ибрахим Калин. Нашият регион се умори от постоянни сблъсъци, от вмешателство на външни сили. С тъга отбелязваме, че отношенията между Иран и САЩ се обострят и призоваваме всички за сваляне на напрежението, заяви още Калин, цитиран от РИА Новости.

Той припомни, че утре за церемонията са поканени и президента на Сърбия Алексендър Вучич, както и българският премиер Бойко Борисов. Ердоган ще проведе двустранни разговори с тях.

Церемонията по пускането в експлоатация на газопровода „Турски поток“, който ще пренася руски природен газ по дъното на Черно море през Турция до Европа, ще се състои в Конгресния център Халич на брега на Златния рог.

Турски енергийни експерти определят "Турски поток" като стратегически обект на страната, който ще й осигури, според тях, важна позиция в енергийната сигурност на Европа.

"Тръбата "Турски поток-1" превръща Турция в директен купувач на руския газ, което ще премахне евентуалните рискове, каквито може да се появят при транзитиране.

След окончателното приключване на проекта (предвидено е той да се осъществи на три етапа) снабдяването с природен газ на Турция ще бъде гарантирано дори в случаи на евентуална дестабилизация в района", посочват турските експерти.

"Нашите очаквания са, че пускането в експлоатация на "Турски поток" ще активизира газовия пазар през 2020 г.," заяви Елиф Дюшмез Тек, експерт в консултантската компания Делойт (Deloitte) Турция. По думите й финализирането на споразуменията по интерконекторите за взаимосвързване с мрежите на България и Гърция ще засили търговията на Турция с европейските пазари на природен газ.

Турските медии съобщават, че Ердоган и Путин ще обсъдят и обстановката в региона на фона на ескалацията на напрежението след ликвидирането с американски въздушен удар на иранския генерал Касем Сулеймани в Багдад.

Сирийската криза и по-специално изострянето на ситуацията в Идлиб, откъдето Турция алармира за нова мигрантска вълна, също се предвижда да бъде сред приоритетните предмети в разговора.

Известно е, че руски и сирийски правителствени военни сили атакуват последните бунтовнически укрепления в района. В последните седмици се съобщава за стотици жертви, много от които цивилни. 

Очаква се лидерите на Турция и на Русия да отправят важни послания във връзка със сигурността на региона, както и по отношение на развитието на двустранното сътрудничество.

 

 

Станете почитател на Класа