В Тел Авив не се страхуват особено от новите заплахи на Техеран

Тел Авив „сринат на прах“? В израелската метрополия жителите не се впечатляват от заплахите, отправени от ирански представител в момент, когато Израел е въвлечен в ескалация между своя враг Иран и американския си съюзник.

Времето е хубаво, небето е синьо и Низан Кац, жител на Тел Авив, се съмнява, че яростните закани на Мохсен Резаи (бивш командващ корпуса на Гвардейците на Ислямската революция, сега секретар на Съвета за целесъобразност – ключов пост в иранската политическа система), ще се реализират.

 

 

В неделя, в разгара на словесната ескалация след американския удар, който уби иранския генерал Касем Солеймани, Мохсен Резаи обяви, че Иран ще си отмъсти на Израел, ако САЩ начело с президента Доналд Тръмп ударят ирански обекти.

„Вие написахте в Туитър, че ще атакувате отново, ако Иран си отмъсти?“, обърна се Резаи към Тръмп. “ Бъдете сигурен, че (тогава) Иран ще срине на прах Хайфа и израелските градове по такъв начин, че Израел да бъде изтрит от лицето на планетата“, закани се той.

„Ако Америка предприеме и най-малката стъпка след нашия военен отговор, ще сринем на прах Тел Авив и Хайфа“, каза още Резаи в Туитър.

В Израел изявленията му веднага предизвикаха дебати на телевизионния екран, но властите „запазиха радиомълчание“, може би за да не наливат масло в огъня.

„Не се страхувам от иранската заплаха. Израел е много по-могъщ, ако настъпи конфронтация, Иран е този, който ще изгуби. Освен това, няма да има никаква конфронтация между Израел и Иран, защото нямаме обща граница“, казва Кац.

„Предполагам, че иранците няма да ни нападнат, защото имат проблеми преди всичко с американците, нищо че ни мразят от години. Освен това можем да се защитим“, допълва Бени, който с каска и слънчеви очила се разхожда с велосипеда си по морския бряг.

 

Спомени за „Скъд“

В началото на войната в Залива, през януари 1991 г., силите на Саддам Хюсеин изстреляха от Ирак (страна, която няма обща граница с Израел) ракети „Скъд“ по Тел Авив и Хайфа – два големи крайбрежни израелски града, причинявайки паника, но не и жертви.

Израел няма граница с вражески Иран, но граничи с Ливан, Сирия и ивицата Газа. Водачът на ливанското движение Хизбула Хасан Насралла, съюзник на Иран, призова за възмездие не срещу Израел, а срещу „американското присъствие в региона“.

Колкото до ивицата Газа, палестинското ислямистко движение Хамас, което има споразумение за прекратяване на огъня с Израел, осъди американския удар по иранския генерал Солеймани, но въпреки това не призова за отмъщение.

Същевременно лидерът на Хамас Исмаил Хания пристигна в Техеран, където според източници от движението смята да остане няколко дни, за да поднесе съболезнования и да разговаря с високопоставени ирански представители.

Според доклад на Националния институт за изследвания в сигурността – изследователски център към университета на Тел Авив, израелските власти се подготвят за „различни сценарии“ – от ескалация до (пряка) конфронтация със САЩ, в която може да бъде въвлечен Израел.

Атака срещу израелски градове би била „огромна провокация, способна да предизвика мащабен военен конфликт с Израел“, смята Орна Мизрахи, аналитик от института. „Не вярвам, че Иран търси точно това в момента“, казва тя.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви лаконично, че подкрепя „правото на законна самоотбрана“ на САЩ, след като американците бяха убили генерал Солеймани, архитект на операциите на Иран в чужбина и отколешен враг на Израел.

 

 

Нетаняху обаче не коментира заплахите на Резаи

„Израелското правителство хладнокръвно запазва мълчание пред лицето на заплахата. Става дума за добре пресметната стратегия на гъвкавост, понеже кабинетът не иска да зависи единствено от решенията, които ще вземе Вашингтон“, анализира Рашел Суиса, експерт по проблемите на сигурността от университета на Хайфа. „Във войната има само губещи и в даден момент вцелият свят ще прояви здрав разум и нищо няма да се случи“, смята тя.

Нир Кафри, Рози Скамел, Франс прес

Станете почитател на Класа