CNN: Ирак не иска да вижда коалицията и американците в тяхната земя

Белият дом започна работа по санкциите срещу Ирак, след като парламентът на тази страна гласува за изтегляне на американските войски, съобщава CNN. В отговор лидерите на „проиранските фракции“ заявиха, че Багдад ще счита американските войски за окупационен контингент, ако Вашингтон не ги изтегли веднага. Освен всичко останало, те обещаха да прекъснат доставките на нефт от Персийския залив.

Видео: Иракски протестиращи щурмуваха посолството на САЩ в Багдад

 

 

 

 

Джомана Карадшех, кореспондент: Чухме също изявления на лидери на някои проирански парамилитаристичи шиитски групировки, които съобщиха, че ако САЩ предприемат някакви стъпки, които засягат иракската икономика, няма да ги оставят без отговор. По-специално, те заплашиха, че заедно със своите приятели ще се опитат да попречат на доставките на петрол от Персийския залив.

 

 

 

 

 

Това е една от заплахите, които знаем. Разбира се, мненията дали американските войски трябва да останат или не се различават. Не всички са съгласни с шиитското мнозинство и политическото им ръководство, както и с държавата, която даде да се разбере, че не иска да вижда коалицията и американските сили на тяхната земя.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа