Русия — доминираща свръхдържава

Руският бюджет за отбрана е само малка част от това, което САЩ харчат за същите нужди.

Независимо от това, руското супер оръжие превъзхожда най-добрите оръжия на Запада, наличните ресурси се използват рационално и ефективно.

Това супер-оръжие е представено от следните образци:

• 200-тонната «Сармат», способна успешно да пробие отбраната на ПРО

• крилата ядрена ракета с малка мощност с много по-голям обсег от тази на САЩ;

• високоскоростен безпилотен подводен апарат с ядрена установка, способен да се движи на големи дълбочини, оставайки незабележим и въоръжен с конвенционални или ядрени торпеда;

• нова хиперзвукова ракета със скорост 5 пъти по-голяма от скоростта на звука, с ядрени или конвенционални бойни глави, способна да преодолее защитата на противоракетната отбрана;

• Нови хиперзвукови ракети с висока точност, способни да удрят цели на междуконтинентално разстояние и способни да коригират курса и височината в движение.

• Значителен напредък в технологията за лазерно оръжие.

Върви по план и разработването на други модерно супер оръжие, включително технически лидерски дронове, хиперзвукови планери и други високотехнологични оръжия, които ще позволят на Русия да посрещне адекватно всяка бъдеща военна заплаха.

Миналия месец Путин заяви, че Русия е направила крачка напред в сравнение с другите военни сили в света.

Акцентът е върху лидерските прецизни оръжия и аерокосмическата отбрана, както и активното използване на изкуствения интелект при производството на военна техника:

«Обемите на безпилотните разузнавателни и щурмови самолети, на лазернитеи хиперзвукови системи, на оръжията, базирани на нови физически принципи, както и на роботизираните системи, способни да изпълняват различни задачи на бойното поле, трябва да се разширят».

Русия се нуждае от съвременни оръжия за отбрана, тъй като Вашингтон се оттегли от Споразумението за съкращаване на ракетите със среден обсег и други международни договори, продължава да разполага сили на границите на Русия, възнамерява да милитаризира космоса, както и във връзка с други враждебни действия, които заплашват световния мир.

Сред основните сили Русия и Китай са водещи привърженици на мира, стабилността и взаимното сътрудничество между всички държави.

САЩ и НАТО са смъртни врагове на тези задачи.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа