ЕС предлага финансова подкрепа на Куба и отхвърля закона Хелмс-Бъртън

Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика Федерика Могерини предложи в понеделник повече финансова подкрепа за насърчаване на реформите, които ускоряват чуждестранните инвестиции в Куба, в рамките на втория съвместен съвет, проведен в Хавана.


"Договорихме се да засилим политическия диалог. Готови сме да подкрепим и придружим модернизацията на Куба. Европейският съюз е първият търговски и инвестиционен партньор и нашето сътрудничество се утрои", каза Могерини на пресконференция.


Тя също отхвърли прилагането на закона Хелмс-Бъртън срещу острова от американското правителство и потвърди подкрепата на ЕС за Хавана в стратегически области. "Ние сме на разположение на властите и на кубинците, за да споделим нашия опит и да предоставим финансова подкрепа", каза Могерини, според агенция ЕФЕ.


"Куба е на кръстопът. След като приключи своя поколенчески преход и има нова Конституция, сега тя е изправена пред значителни предизвикателства да осъществи икономическата си модернизация в много трудна среда. Отварянето на кубинската икономика е от решаващо значение. Искаме да видим как можем допълнително да използваме потенциала на нашето икономическо сътрудничество, включително търговията и инвестициите, "каза Могерини по време на срещата.


Кубинският външен министър Бруно Родригес благодари на позицията на ЕС и подчерта, че "блокадата продължава да бъде основната пречка за развитието на икономически, търговски, финансови и инвестиционни връзки между острова и европейския блок ".


След като двустранното сътрудничество за развитие се възобнови през 2008 г., Европейският съюз пое ангажименти за над 200 милиона евро за подкрепа на развитието на Куба по отношение на устойчивото земеделие и продоволствена сигурност, околната среда и изменението на климата, както и за подпомагане модернизацията на страната.


Могерини е посещавала Куба многократно и през май миналата година се произнася по необходимостта да се спре прилагането на закона Хелмс-Бъртън, който увеличава американската икономическа, финансова и търговска блокада. срещу Куба.


Този регламент позволява завеждането на съдебни дела в американските съдилища срещу кубински компании, включени в така наречения „Списък с ограничени кубински образувания", който включва компании и институции, които от американска гледна точка се възползват от „активи, иззети от кубинското правителство след революцията".

Станете почитател на Класа