Тръмп отмени тайната си среща с талибаните и афганистанския си колега, след смъртта на американски войник

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви в Twitter, че отменя тайната среща, която планирал да проведе тази неделя в президентския комплекс Кeмп Дeйвид с лидерите на талибаните, както и отделната му среща с афганистанския президент, Ашраф Гани.
"Без почти никой да знае, главните талибански лидери и отделно президентът на Афганистан щяха да ме срещнат тайно в Кемп Дейвид в неделя. Те идваха тази вечер в САЩ", туитира той.


Президентът обясни, че решението му е мотивирано от смъртта на американски войник при терористична атака в Кабул миналия четвъртък.


На 5 септември самоубийствен атентат на талибаните в Кабул уби 12 души, включително един американски войник. Инцидентът е станал в дипломатически район на столицата, където се намира посолството на САЩ. Това беше вторият терористичен акт, извършен за седмица по време на мирните преговори със САЩ, които могат да завършат една война, продължила 18 години.


"Какви хора биха убили толкова много [хора], че видимо да засилят позицията си за преговори? Те само я влошиха! Ако не могат да се съгласят на примирие [...] и дори са в състояние да убият 12 невинни хора, тогава те вероятно така или иначе нямат силата да договорят смислено споразумение ", добави той в отделна публикация.


Според последната актуализация на ООН, публикувана на 30 юли, през първата половина на 2019 г. конфликтът в Афганистан е оставил 3 812 цивилни пострадали, от които 1366 загинали и 2446 са ранени. Според мисията на Организацията на обединените нации в Афганистан 717 жертви са причинени от проправителствените сили, докато други 531 души са загинали от ръцете на милиционери от антиправителствени формирования.

Станете почитател на Класа