Въвели сте своя телефонен номер във Facebook? Може да съжалявате

Ден след като Facebook декларира, че е премахната голяма база данни с телефонни номера на потребители, изтекли в Интернет, изследовател по киберсигурност откри друга база данни, съдържаща подобна информация, публикувана от CNET.


Елиът Мъри, изпълнителен директор на фирмата за киберсигурност WebProtect, успя да провери дали втората база данни съдържа и реални телефонни номера на потребителите на Facebook. Експертът каза, че е трудно да се намери база данни с такъв мащаб и че "почти сигурно това е същата информация, която беше открита преди това."


Първата база данни, със стотици милиони записи на акаунти във Facebook, бе открита в сряда на несигурен сървър в облака. Филтрираната информация включваше идентификационни номера на профила, имена, местоположения по държава, пол и телефонни номера.


Файловете са намерени на несигурна страница и не са били защитени с парола, така че всеки, който е намерил този уебсайт, е могъл свободно да получи достъп до личните данни на 419 милиона потребители от САЩ, Великобритания и Виетнам.


От своя страна, Facebook потвърди по това време, че само около 220 милиона потребители са засегнати от тези изложени данни. Също така, в изявление пред TechCrunch, компанията заяви, че информацията вече е премахната, добавяйки, че не е открила доказателства за компрометирани акаунти.


През 2018 г. Facebook обяви, че премахва възможността да се търсят други потребители по техните телефонни номера или имейл адреси, след като откри, че злонамерени участници злоупотребяват с функцията за получаване на обществено достъпна информация.


Мярката дойде в резултат на скандала Cambridge Analytica, който засегна над 80 милиона потребители на социалната мрежа.


Сега Facebook твърди, че наскоро откритата база данни с телефонни номера е можела да бъде получена преди компанията да направи промени в своята политика през 2018 г.

Станете почитател на Класа