САЩ с по-строги санкции срещу Куба

Министерството на финансите на САЩ промени Регламентите за контрол на активите на Куба, за да наложи нови санкции на острова, като отмъщение за подкрепата на правителството на Венецуела и президента Николас Мадуро.


"САЩ държат кубинския режим отговорен за потискане на кубинския народ и подкрепата на други диктатури в целия регион, като нелегитимния режим на Мадуро", заяви секретарят на Министерството на финансите Стивън Мнучин в изявление.


Тези нови санкции включват мерки за предотвратяване на достъпа на Куба до валута.


„Чрез тези регулаторни изменения Министерството на финансите отказва достъп на Куба до валути и ограничава лошото поведение на кубинското правителство, докато продължаваме да подкрепяме народа на Куба, който страда толкова много", добави Мнучин.


Промените, обявени от Министерството на финансите, влизат в сила на 9 октомври 2019 г., 30 дни след публикуването им във Федералния регистър.
По принцип новите санкции поставят по-строги мерки за изпращане на парични преводи и банкови транзакции.


Така правителството на САЩ ще наложи лимит от 1000 щатски долара на тримесечие при изпращане на семейни преводи на кубински гражданин. То също така забранява изпращането на парични преводи на близки роднини на кубински служители и членове на Комунистическата партия на острова.


От друга страна, Министерството на финансите премахва разрешението за парични преводи. То обаче добави клауза, разрешаваща такива парични преводи, в случай че насърчават растежа на кубинския частен сектор, независим от държавния контрол.


През последните месеци санкциите на САЩ срещу Куба се засилиха. В началото на юни Вашингтон одобри нови ограничения срещу острова, като забрани пътуването на образователни групи и анулира разрешения за развлечения и пътнически лодки, включително круизи и яхти, както и частни самолети.


Преди седмици влезе в сила изцяло законът на Хелмс-Бъртън, който позволява на гражданите, чиято земя е отчуждена по време на Кубинската революция, да завеждат съдебни дела в американското правосъдие.

Станете почитател на Класа