Амазонка: Латиноамерикански страни подписаха декларация за защита на белите дробове на планетата

Две седмици след като срещата на G7 [Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, Япония и Обединеното кралство] обсъди пожарите в Амазонка, седем латиноамерикански държави се срещнаха в петък в колумбийския град Летисия в търсене на мерки за защита на джунглата.


Водена от президента на Колумбия Иван Дуке, в срещата участваха лидерите на Перу Мартин Вискара; на Еквадор, Ленин Морено; на Боливия, Ево Моралес; вицепрезидентът на Суринам Ашвин Адхин и министърът на природните ресурси на Гвиана Рафаел Тротман.


Бразилският външен министър Ернесто Араужо представляваше президента Жаир Болсонаро, който ще бъде опериран днес и по лекарска препоръка не присъства на срещата, но участва чрез видеоконференция.


Преди речите участниците за първи път изнесоха церемония за поздрав на предците в една малока – вид местно жилище.


Срещата на върха завърши с подписването на пакта „Летисия", фиксиращ поредица от ангажименти на държавите от региона и международната общност за защита на джунглата.


Боливия, Колумбия, Еквадор, Гвиана, Перу, Суринам, Венецуела и Бразилия, които обхващат 60% от джунглата, са част от басейна на Амазонка. Каракас беше изключен поради „противопоставянето на някои членове на този блок на правителството на Никола Мадуро", заяви Болсонаро миналата седмица, когато обяви срещата на върха.


В словото си президентът на Боливия, постави под въпрос правилността на факта, че Мадуро не е бил поканен заради „идеологически различия". "Народите ще знаят за кого и за кого да гласуват, това не е в дебата ни ... но ние трябва да включим всички, без изключение. Над всички разлики са правата на Майката Земя", каза Моралес.


"В този регион на Амазонка имаме 50% от всички тропически гори в света. Тук се произвежда 20% от сладката вода на планетата. Тук имаме една четвърт от видовете, които има по цялото земно кълбо", припомни той.

Станете почитател на Класа