Лавров: "Русия и САЩ не могат да си позволят да загубят Договора START III"

"Най-голямата отговорност за стратегическата стабилност в света е на Русия и САЩ ", заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за вестник "Известия". Той подчертава че след излизането на Вашингтон от Договора за ракетите със среден и малък обсег (INF) двете страни трябва да разгледат първо бъдещето на Договора СТАРТ III, който изтича през февруари 2021 г.


В тази връзка Лавров подчерта, че Москва многократно призовава Вашингтон да започне да работи за разширяване на Договора - единственият пакт между Русия и САЩ, ограничаващ разполагаемите ядрени оръжия - за период от пет години, но позицията на САЩ в това отношение "не е много ясна".


"Преди да намерим начини да развием диалог за поддържане на стратегическата стабилност при новите условия, ние нямаме право и не можем да си позволим да загубим Договора СТАРТ III", обобщи позицията на Русия Лавров.


Най-общо казано, руският външен министър отбелязва, че отношенията със САЩ "са силно подкопани, процес който продължава, за съжаление." Въпреки готовността на Москва да възобнови диалога и намеренията, „многократно потвърждавани" от президента на САЩ Доналд Тръмп и неговите ключови служители за нормализиране на отношенията с Русия, „нищо не се случва на практическо ниво", каза ръководителят на руската дипломация.


"Нашите американски партньори продължават да налагат едностранни санкции, без дори да си правят труда да представят аргументи, просто от нищото", заклеймява Лавров, подчертавайки, че това "противоречи на настроението, което самият президент на САЩ непрекъснато проектира".


В същото време ръководителят на руската дипломация се позова на "безумието", с което демократите все още се опитват да обвинят администрацията на САЩ в "тайни връзки" с Русия и да намерят причини да започнат политически процес срещу Тръмп.


Това показва, че въпреки заключенията на комисия Мюлер, която не намери доказателства за връзки на екипа на Тръмп с Русия, демократите продължават да „играят руската карта" на фона на следващата предизборна кампания, каза Лавров, като нарече това обстоятелство „тъжно и предизвикващо съжаление".

Станете почитател на Класа